Boek
Nederlands

Reizen en literatuur : de 1001 beste reisverhalen voor alle landen van de wereld

Johan Vandenbroucke (auteur), Ann Meskens (auteur)

Reizen en literatuur : de 1001 beste reisverhalen voor alle landen van de wereld

Overzicht van meer dan duizend boeken - romans en (reis)verhalen - afkomstig uit of met een beschrijving van een bepaald land, gebied of streek.
Onderwerp
Reisverhalen
Titel
Reizen en literatuur : de 1001 beste reisverhalen voor alle landen van de wereld
Auteur
Johan Vandenbroucke Ann Meskens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2004
319 p.
Aantekening
Ondertitel ontleend aan omslag
ISBN
90-209-5493-8

Besprekingen

Overzicht van meer dan duizend boeken - romans en (reis)verhalen - afkomstig uit of met een beschrijving van een bepaald land, gebied of streek. De boeken zijn gerangschikt per werelddeel en land en voorzien van een korte annotatie. Er zijn alleen titels op genomen van Nederlandstalige of in het Nederlands vertaalde boeken die - waar mogelijk - niet al te lang geleden zijn verschenen of herdrukt, zodat ze meestal nog wel in bibliotheek en/of (tweedehands) boekhandel te vinden zijn. Verspreid door het boek heen is de persoonlijke reisboeken-top-5 van bekende 'reizigers' als Rudi Wester, Gaston van Camp, Hans Bouman en Gerrit Jan Zwier opgenomen. Begonnen wordt met een rubriek algemeen, dan volgen de polen en dan Afrika, Amerika etc.Van een groot land als de Verenigde Staten zijn veel (38) titels opgenomen (o.a. De zucht naar het Westen van Cees Nooteboom, Het diepe zuiden van V.S. Naipaul en Onderweg van Jack Kerouac, maar ook romans van Twain, Wolfe, Ellroy, Roth en Brett Easton Elli…Lees verder

Over Johan Vandenbroucke

Johan Vandenbroucke (Roeselare, 27 april 1961) is literair journalist en eigenaar/oprichter van boekhandel/antiquariaat De Zondvloed te Mechelen en Roeselare.

Literaire journalistiek

Vandenbroucke werkte tot 2007 voor De Morgen, had een vaste column in het tijdschrift Knack, en was betrokken bij de redactie van literair tijdschrift De Brakke Hond. Verder publiceerde hij literatuur-kritische bijdragen, interviews en recensies in de tijdschriften De Parelduiker, De Poëziekrant, Yang, het Nieuw Wereldtijdschrift en Leesidee.

In 2005 stelde Vandenbroucke voor de reeks 'Schrijversprentenboeken' van het Letterkundig Museum 'Schrijversprentenboek 54' samen: een biografische schets van het leven en werk van Jeroen Brouwers. Naar aanleiding van Brouwers' 75e verjaardag verscheen dit boek in 2015 in een actualiseerde versie bij uitgeverij Atlas Contact als 'Jeroen Brouwers: het verhaal van een oeuvre'.

Lees verder op Wikipedia