Hoe kom je van je klasse en je geboortegrond los? Joke van Leeuwen behandelt het klassieke thema in een weinig spectaculaire maar fijne roman.
Tientallen miljoenen Europeanen deden het in de negentiende eeuw: emigreren. Op de vlucht voor werkloosheid, armoede en honger vertrokken zij naar het 'nieuwe land', zonder te weten waar ze terecht zouden komen. De tussenpersonen werden er rijk van en lieten ze, eenmaal de oceaan overgestoken, meestal aan hun lot over.
Joke van Leeuwen schreef een roman over een van deze emigranten: Odile en haar moeder. Zij komt uit een Nederlandstalige stad en eindigt in een niet nader omschreven tropisch land, waar haar leven niet veel beter blijkt te zijn geworden.
De moeder van Odile wordt geboren in een gegoede familie, maar raakt op haar zestiende zwanger en wordt verstoten. Zij is een sterke en levenslustige vrouw, een vrije geest, en scharrelt haar kostje voor haar en haar bastaardkind bij elkaar door bijzondere lappen te weven. Tot ze op een ongelukkige dag wordt opgepakt en in een krankzinnigengesticht geplaatst; in het verleden vaker een plek waar mensen die niet in de orde …Lees verder
Tientallen miljoenen Europeanen deden het in de negentiende eeuw: emigreren. Op de vlucht voor werkloosheid, armoede en honger vertrokken zij naar het 'nieuwe land', zonder te weten waar ze terecht zouden komen. De tussenpersonen werden er rijk van en lieten ze, eenmaal de oceaan overgestoken, meestal aan hun lot over.
Joke van Leeuwen schreef een roman over een van deze emigranten: Odile en haar moeder. Zij komt uit een Nederlandstalige stad en eindigt in een niet nader omschreven tropisch land, waar haar leven niet veel beter blijkt te zijn geworden.
De moeder van Odile wordt geboren in een gegoede familie, maar raakt op haar zestiende zwanger en wordt verstoten. Zij is een sterke en levenslustige vrouw, een vrije geest, en scharrelt haar kostje voor haar en haar bastaardkind bij elkaar door bijzondere lappen te weven. Tot ze op een ongelukkige dag wordt opgepakt en in een krankzinnigengesticht geplaatst; in het verleden vaker een plek waar mensen die niet in de orde der dingen pasten werden opgesloten. Haar dochter vlucht in de armen van boer Koben. Ze gaan samen naar de kermis en bekijken daar een kalf met vijf poten. Als Odile zegt dat ze gelezen heeft over een 'heilig beeld met acht armen' zegt Koben dat ze niet over acht armen moet beginnen als ze naar vijf poten kijken. Dan had Odile het eigenlijk al moeten weten: Kobens rechtlijnigheid zal haar eens op gaan breken. Ze trouwen zichzelf met als enige getuigen 'de kippen en de os'. Als de aardappeloogst mislukt en de pachtheer de huur opzegt, vertrekt ze met Koben en haar moeder naar het land der beloften, de 'overzeese volksplanting' waar ze op een indigoplantage een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Het zal pionieren worden, dat is duidelijk, maar wat ze aantreffen in het oerwoud staat ver af van wat ze in 'het vouwblad' voorgespiegeld was.
Momenten van veranderingen
Al op het schip, dat wekenlang onderweg is, ontstaat een nieuwe orde. De mannen proberen de macht te verdelen en iedereen krijgt als vanzelf een rol toebedeeld. Zo ontstaat een gemeenschap: iemand gaat de leider spelen. En in de negentiende eeuw is dat nooit een vrouw, hoewel Odiles moeder het ongetwijfeld beter gedaan zou hebben. Zij krijgt de rol van zondebok voor alles wat verkeerd gaat in het nieuwe dorp. Uiteindelijk lijken drie mannen de taken te verdelen. Jakob is de bouwer, die de coördinatie van de huizenbouw op zich neemt, Hamel neemt de taak van dokter, schoolmeester en begrafenisleider op zich, en Koben die van 'dominee'. Een besmettelijke ziekte die de helft van het dorp het leven kost, de deplorabele staat van de akkers en de machtsstrijd tussen de mannen beslechten het lot van de nieuwe gemeenschap.
Joke van Leeuwens romans staan dicht bij die van Thomas Rosenboom, die ook de spanningen op wereldschaal in het verleden prachtig weet te weerspiegelen in levensverhalen. Het gaat dan altijd om momenten van verandering en hoe je uit je klasse los kunt komen. InDe onervarenen is dat vooral mooi te zien in de bijrol van Prosper, die leert lezen van Odile en die zo kennis vergaart en meer van de wereld zal ontdekken dan zijn ouders en broer. En zoals in de romans van Arthur van Schendel of Herman Teirlinck speelt het lot een grote rol. De plek van de mens in het leven blijkt alle inspanningen ten spijt voorbeschikt.
Een vrolijk bestaan heeft zij niet, Odile, maar Joke van Leeuwen weet toch veel lichtheid en kleur in haar leven te brengen. Dat doet ze vooral door haar stilistisch vermogen en haar humor. Er staan prachtige zinnen en observaties in dit boek. 'Er wil wel eens wat beschadigen als je leeft, zei hij, en hij legde een hand op mijn rok' bijvoorbeeld, als Odile aan Koben vraagt waar het litteken op zijn hoofd vandaan komt.
Van Leeuwen heeft ook een eigen soort geestige logica, waar haar kinderboeken een groot deel van hun succes aan te danken hebben.De onervarenen is enigszins schematisch en brengt geen wereldschokkende nieuwe visie, maar is gewoon een fijne roman, met een heldin die ontroert.
JOKE VAN LEEUWEN
De onervarenen.
Querido, 240 blz., 19,99 euro (e-boek 11,99 euro).
De auteur: gevierd dichteres en kinderboekenschrijfster, die sinds een aantal jaar ook romans voor volwassenen schrijft. Haar historische romanFeest van het begin won in 2012 de AKO Literatuurprijs.
Het boek: Odile emigreert met man en moeder naar 'het nieuwe land', de jungle in Zuid-Amerika.
ONS OORDEEL: een roman vol prachtige zinnen en mooie observaties die doet denken aan Arthur van Schendel en Herman Teirlinck.
Maria Vlaar ■
Verberg tekst