Warre vindt een wezen dat lijkt op een vogel en op een meisje; hij neemt haar mee naar huis. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Iep!
Auteur
Joke van Leeuwen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Volkskrant, 2007 | Andere uitgaven
149 p. : ill.
ISBN
9789045104447 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Ir zin zi vin die biekin die jie miet liezin. Iep! van Joke van Leeuwen is er zo een. Het boek werd bekroond met de meest prestigieuze jeugdliteraire prijzen, werd verfilmd in 2010 en is ondertussen aan zijn negentiende druk toe. Een tijdloze jeugdklassieker dus, die blijft verwonderen en ontroeren.
Met drie getekende lijnen begint van Leeuwen haar fantasieverhaal over vogelkenner Warre, die op een dag een vogelmeisje of mensvogeltje vindt onder een struik. Samen met zijn vrouw Tine besluit hij het te houden en op te voeden. Maar vogelige meisjes willen liefst van al uitvliegen. En dan begint het missen van iets wat je daarvoor nooit gemist hebt en de obsessieve zoektocht om nog een laatste keer ‘dag’ te zeggen. De zoektocht van een ouderpaar naar een kind dat ze nooit kregen, wordt ook de zoektocht van het meisje Loetje naar een gelijkgezinde, wordt ook de zoektocht van de redder... Zoeken ze een wonder? Een engel? Een beschermengel?
Iep! biedt een queeste v…Lees verder
Warre vindt een wezen dat op een mens en een meisje lijkt. Hij neemt haar mee naar huis naar zijn vrouw Tine en er onstaat een hechte band tussen hen en het wezentje. Het vogelmeisje verdwijnt en het verdere verhaal bestaat uit een zoektocht met allerlei ontmoetingen en avonturen. Enorm fantasierijk boek in korte beeldende zinnen vol humor in taal en illustraties. Niets lijkt te dol. De hoofdpersonen in het boek hebben warmte voor eigen idealen en zijn wars van conventies. Het leven wordt genomen, zoals het komt. Gedachten, geuit via woorden, worden in hun uiterste consequentie getekend. Winnaar van een Zilveren Griffel 1997, Gouden Uil 1997 en de Woutertje Pieterseprijs 1997. Deze herdruk maakt onderdeel uit van de nieuwe achtdelige reeks die de Volkskrant ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Woutertje Pieterseprijs uitgeeft: Schatkist van de jeugdliteratuur. De reeks wordt geproduceerd door Em. Querido’s Uitgeverij. Energierijk, humoristisch boek vol levenswijsheden. …Lees verder

Over Joke van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia