Boek
Nederlands

Ik dacht dat jij

Joke Van Leeuwen (auteur)
+1
Ik dacht dat jij
×
Ik dacht dat jij Ik dacht dat jij

Ik dacht dat jij

Genre:
Een man probeert zijn vrouw lief te hebben, terwijl hij zichzelf ervan wil overtuigen dat hij met reden woedend en jaloers kan worden.
Titel
Ik dacht dat jij
Auteur
Joke Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2023
133 p.
ISBN
9789021483023 (hardback)

Besprekingen

Over terreur, toewijding en tepels

 

In haar nieuwste roman laat Joke van Leeuwen een lul van een man aan het woord, die zijn vrouw mishandelt.

Het is gedurfd, en de onverschrokken schrijver Joke van Leeuwen (70) doet het: een verhaal schrijven waarin een man aan het woord is die zijn vrouw mishandelt.

Al op de eerste bladzijde wordt de toon gezet, als hij over zijn eerste vrouw, de moeder van zijn enige kind Lotta, vertelt: 'Ik begon weer te roken, wat die vrouw irritant vond en slecht voor het kind, maar als ik wil roken, ben ik vrij om te roken. Nu is Lotta zestien, ik heb haar sinds haar zevende niet meer gezien.' De vader houdt van zijn kind, zegt hij, en ook van zijn nieuwe vrouw, maar ze irriteren hem voortdurend, door hun gehuil of door hun gezeur. En dat geeft hem een vrijbrief om zich te misdragen.

De (naamloze) man is schilder en vindt zichzelf net zo vernieuwend als Van Gogh, en net zo miskend. In werkelijkheid komt hij niet verder dan een expositie in een nieuw buurtrestaurant, waar hij één schilderij verkoopt. Hoe getergder hij is, hoe meer reden hij ziet om zijn vrouw te vernedere…Lees verder

Een roman over een man die met machteloze macht zijn vrouw probeert lief te hebben. Hij lijkt zichzelf ervan te willen overtuigen dat hij met reden woedend en jaloers kan worden, en dat terwijl hij haar regelmatig toevertrouwt zoveel van haar te houden. Zo mooi als de liefde begon, zo beklemmend wordt de manipulatie. Indringend en meevoerend geschreven. Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) is een bekende Nederlandse schrijver, acteur, dichter en vertaler. Ze schreef vele boeken. Haar werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de AKO Literatuurprijs (periode 1987-1996), de C. Buddingh'-prijs en de Constantijn Huygens-prijs.

Over Joke Van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia