Boek
Nederlands

Waarom een buitenboordmotor eenzaam is

Joke van Leeuwen (auteur)

Waarom een buitenboordmotor eenzaam is

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Waarom een buitenboordmotor eenzaam is
Auteur
Joke van Leeuwen
Taal
Nederlands
Uitgever
Rekkem: Ons Erfdeel, 2004
94 p. : ill.
ISBN
90-75862-70-9

Besprekingen

'We weten niet precies wanneer onze voorouders hun mond begonnen te gebruiken om woorden te zeggen die iets betekenden. De een beweert dat het bijna een miljoen jaar geleden is. De ander zegt honderdveertigduizend jaar. Het was in ieder geval onvoorstelbaar lang geleden.'" Dit komt citaat uit Waarom een buitenboordmotor eenzaam is, Joke van Leeuwens nieuwste "boek voor kinderen en andere mensen" over de historie, veranderingen en eigenaardigheden van de Nederlandse taal. Een taal, die, zoals Van Leeuwen terecht vermeldt, niet alleen in Vlaanderen en Nederland maar ook in Suriname en Zuid-Afrika wordt gesproken. En bovenstaande uitspraak klopt. We weten heel weinig over de vroegste tijd van de taal die vermoedelijk de vroegste tijd is van de homo sapiens sapiens: "Latijn voor de wetende wetende mens, hoewel die mensen nog niet echt veel wisten, want er was zoveel nog niet begonnen, dus hoe konden ze dat al weten".

Deze uitleg typeert de veelgeprezen Van Leeuwen, bekend va…Lees verder
Het Nederlands is een taal die nog elke dag verandert. In 23 hoofdstukken komt de geschiedenis van het Nederlands en van taal in het algemeen aan bod. Daarnaast is er veel aandacht voor alle veranderingen die het Nederlands heeft ondergaan tussen de Middeleeuwen en nu. 22 miljoen mensen spreken Nederlands: in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op de Antillen. Ook de taalverschillen tussen deze verschillende gebieden komen aan bod. Dit informatieve jeugdboek heeft eigenlijk een heel saai onderwerp, maar is met een dosis humor en in een vlotte stijl geschreven. Het bevat veel taal- en woordgrapjes. Met name taalvaardige kinderen zullen aan dit boek veel plezier beleven. Een docent kan dit boek uitstekend als middel bij het vak 'Nederlandse taal' aan minder taalvaardige kinderen inzetten. De kleurenillustraties in de kenmerkende stijl van deze auteur/illustrator zijn onlosmakelijk verbonden met de tekst; ze geven extra informatie of laten het taalaspect of de taalgrap zien. De uitstekend…Lees verder

Over Joke van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia