Boek
Nederlands

Van wie is die hoed?

Joukje Akveld (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Van wie is die hoed?
×
Van wie is die hoed? Van wie is die hoed?
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Van wie is die hoge witte muts? Van de ridder, de mevrouw of van de kok? En van wie is die kroon, en die helm en die cap? Vierkant hardkartonnen prentenboek met humoristische kleurenillustraties en eenvoudige opdrachten. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Hoofddeksels
Titel
Van wie is die hoed?
Auteur
Joukje Akveld
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2015
[32] p. : ill.
ISBN
9789025759681 (hardback)

Besprekingen

Vierkant, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken, waarin tot acht maal toe de vraag wordt gesteld welke hoed, muts, kroon etc. bij welke persoon hoort. Het hoofddeksel is op de linkerbladzijde afgebeeld met daaronder, in een zwarte schreefloze letter de vraag van wie het is. Dit is de enige tekst die dit boek bevat. Op de rechterpagina zijn telkens vier personen getekend, waarvan er een de juiste is. Als de keuze is gemaakt volgt een tekening, die een dubbele pagina beslaat en waarin de drager van het hoofddeksel te zien is in een humoristische situatie die zal stimuleren om er over te praten en grapjes te ontdekken. Zo stapt de kok, die met zijn koksmuts op een chique dame aan tafel wil bedienen, bijna op een bananenschil. De buitengewoon originele tekeningen, in zachte kleuren en met dunne lijnen omkaderd, tonen trefzeker gezichtsuitdrukkingen en bewegingen. Peuters en kleuters zullen het een feest vinden om met dit boekje aan de gang te gaan. Vanaf ca. 2 jaar.

Van wie is die hoed?

‘Van wie is die hoed?’ Dat is de titel en meteen ook de enige vraag die in dit boek gesteld wordt. Op de linkerpagina staat tegen een witte achtergrond de illustratie van een  hoofddeksel met daaronder in zwarte schreefloze letters de vraag van wie het is. De benaming hoed werd in sommige zinnen vervangen door een meer concreter woord zoals kroon, mijter, cap, helm of feestmuts. Dat helpt jonge kinderen, voor wie dit boek bedoeld is, bij het zoeken en zorgt ook voor verrijking van de taal. Op de rechterbladzijde werden vier personages getekend waarvan er slechts één het juiste is. Eens het verband is gelegd, volgt er op de volgende dubbele pagina een illustratie waarop de drager van het juiste hoofddeksel te zien is in een originele en toch ook herkenbare situatie. Zoals dat in de meeste woordenloze prenten van Thé Tjong King het geval is, nodigen ook nu kleine, vaak grappige details uit tot praten en ontdekken.

Dit eerste deel van een nieuwe serie peuterboekjes is aantr…Lees verder

Over Joukje Akveld

Joukje Akveld (Leiden, 12 november 1974) is een Nederlands schrijfster en journalist.

Biografie

Akveld werd geboren in Leiden en groeide op in Koudekerk aan den Rijn en Berkel en Rodenrijs. In 1992 verhuisde ze naar Utrecht om daar Nederlands te studeren. Tevens werkte ze in een kinderboekenwinkel. Ze studeerde af met een scriptie over jeugdliteratuur. Hierna verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze werkte voor diverse uitgeverijen. Na bij enkele uitgeverijen als vertaler gewerkt te hebben, maakte Akveld de overstap naar de journalistiek en ging werken bij de jongerenkrant Kidsweek. Hierna ging zij ook stukken en recensies over jeugdliteratuur en theater schrijven voor onder andere Het Parool, Vrij Nederland en Trouw.

In 2010 debuteerde Akveld als zelfstandig schrijver met Tekenaars; kinderboekenillustratoren geportretteerd. In dit boek portretteerde Akveld bekende Nederlandse kinderboekenillustrato…Lees verder op Wikipedia