Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ik wil de koning zijn : naar Macbeth van Shakespeare

Judith Vanistendael (auteur), Siska Goeminne (auteur), William Shakespeare (naar het werk van)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Dit vrij grote prentenboek laat in beeld en woord het verhaal van de Schotse generaal Macbeth zien, de neef van koning Duncan, die succesvol is in de strijd tegen de Engelsen. Als drie heksen hem voorspellen dat hij koning zal worden, kan hij dat niet loslaten. Zijn mooie vrouw jut hem ook nog eens op. Dan komt koning Duncan bij hen op bezoek, die de volgende morgen vermoord wordt gevonden. Iedereen denkt dat hij is gedood door zijn twee zoons, maar Macbeths beste vriend Banquo denkt dat Macbeth de dader is, die hem dan ook vermoordt. Als dat geen rust brengt, zoekt Macbeth de drie heksen op die twee nieuwe voorspellingen doen. Die interpreteert hij verkeerd, waarna hij wordt gedood door zijn vijanden. De Vlaamse striptekenares en illustratrice (1974) heeft de klassieke tragedie over ambitie en hebzucht in de Schotse Hooglanden erg mooi gevisualiseerd in kleurige, paginagrote illustraties die erg goed aansluiten bij zowel dramatiek en inhoud van het verhaal als bij de emoties van de h…Lees verder

Ik wil de koning zijn

De rijke heer Macbeth heeft eigenlijk alles, een kasteel, een bos, veel personeel, een bloedmooie vrouw en een heel aantal titels ... maar dit alles is niet genoeg voor hem. Hij wil kost wat kost het koningschap, het enige wat hem nog ontbreekt. Zijn vrouw en de stemmen in zijn hoofd drijven hem ertoe alles op alles te zetten om koning te kunnen worden. Zijn hebzucht zet hem aan tot strijd en moord. De waarschuwingen van drie heksen brengen hem niet tot heldere gedachten waardoor zijn verbeten gevecht uiteindelijk zijn eigen ondergang wordt.'Macbeth' van Shakespeare bewerken tot een verhaal voor kinderen moet een enorme uitdaging zijn. Siska Goeminne en Judith Vanistendael zijn er echter ongelofelijk goed in geslaagd om van dit oude verhaal een beklijvend sprookje te maken. De tekst en de illustraties sluiten perfect op elkaar aan en vormen een heel mooi geheel. De tekst leest als een gedicht maar vertelt ook de essentie van het verhaal. De auteur slaagt er ongel…Lees verder

Over Judith Vanistendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Judith Irene Vanistendael (Leuven, 1974) is een Belgische striptekenares en illustratrice.

Biografie

Na het secundair onderwijs studeerde ze één jaar aan de Hochschule der Künste te Berlijn. Daarna behaalde ze een licentie in de kunstwetenschappen aan de UGent. Daarna volgde ze nog een postgraduaatopleiding in Sevilla. Ondertussen tekende ze de illustraties voor Vlaamse Sprookjes van haar vader Geert van Istendael.

Terug in België werkte ze op verschillende plaatsen, maar besliste uiteindelijk zich toe te leggen op het tekenen. Ze schreef zich in 2000 in voor de opleiding Beeldverhaal aan de hogeschool Sint-Lukas te Brussel.

Ze illustreerde onder andere voor de uitgeverijen Atlas, Querido, Malmberg en Lannoo. Ze publiceerde ook enkele korte verhalen in striptijdschriften.

Werken

In 2007 is haar eerste stripalbum verschenen, De maagd en de neger . Dit werd het …Lees verder op Wikipedia