Een dorpje in de Appalachen wordt opgeschrikt door de moord op drie oude mannen in een restaurant. De dochter van de openbare aanklaagster is hiervan toevallig getuige, maar houdt wat voor haar moeder achter.
Titel
Onderhuids
Auteur
Julia Keller
Vertaler
Martin Jansen in de Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A killing in the hills
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2014
399 p.
ISBN
9789026133954 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Onderhuids is de debuutthriller van journalist en winnaar van de begeerde Pulitzerprijs Julia Keller. Het zou ook het eerste boek zijn van een serie met als hoofdpersonage Bell Elkins, openbaar aanklager in een kleine woongemeenschap in West Virginia. Acker’s Plant, weggestopt en een dal tussen twee uitlopers van de Appalachen, kan je amper een stadje noemen. Het is een hard en onaangenaam oord, beheerst door geweld dat voorkomt uit armoede en een ‘wat kan het mij nog verdommen’ mentaliteit. Vervuilende koolmijnen worden gesloten, mensen worden werkloos, de wegen verwaarloosd en het leven verandert dramatisch in de stadjes in het bergland van deze staat. Drugs, geen drugs die glamour en pret beloven, maar medicijnen op recept die de scherpe kantjes van de armoede halen, richten een ravage aan. Bell Elkins koestert een oprechte haat tegen de criminele leveranciers die de mensen vergiftigen.
Deze openbaar aanklager is een merkwaardig personage. Ze is zelf opgegroeid in een t…Lees verder
Openbaar aanklager Bell Elkins is teruggekeerd naar het uitzichtloze dorpje Acker’s Gap in West-Virginia, waar ze als kind iets gruwelijks heeft meegemaakt dat haar heeft gemaakt tot de vrouw die ze nu is. Wanneer haar tienerdochter Carla op klaarlichte dag getuige is van de brute moord op drie hoogbejaarde mannen, staat Bell voor een raadsel. Er is een restaurant vol getuigen, maar niemand heeft iets gezien. Ondertussen speelt ook nog de zaak van een zesjarig jongetje, dat per ongeluk door zijn verstandelijk beperkte vriend om het leven is gebracht. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt Bell schokkend nieuws over haar zus: die komt na bijna dertig jaar gevangenisstraf vrij. Deze thriller is opgebouwd uit drie delen en 57 hoofdstukken, waarin het perspectief wisselt tussen hoofdpersoon Bell, haar dochter Carla en de moordenaar. Ook zijn er flashbacks naar het verleden waarin langzaam duidelijk wordt wat Bell als kind heeft meegemaakt. De personages en de omgeving zijn goed uitgewerkt. …Lees verder