Boek
Nederlands

Vanuit het niets

Julia Navarro (auteur), Marjan Meijer (vertaler)
Een Libanese tiener is getuige van de moord op zijn familie tijdens een Israëlische militaire operatie en trekt in bij familie in Parijs, waar hij gevangen zit tussen twee werelden.
Titel
Vanuit het niets
Auteur
Julia Navarro
Vertaler
Marjan Meijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
De ninguna parte
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2022
383 p.
ISBN
9789028452312 (paperback)

Besprekingen

Waarom Abir terrorist werd, en geen ingenieur

In de nieuwe roman van de Spaanse Julia Navarro, Vanuit het niets, is Brussel het toneel van terroristische aanslagen. Niet om ze recht te praten of te veroordelen, maar om aan te zetten tot nadenken over de complexiteit van zulke gebeurtenissen.

Julia Navarro's achtste roman Vanuit het niets draait om de Libanees-Franse Abir Nasr, wiens ouders en zusje voor zijn ogen worden doodgeschoten door Israëlische soldaten. Abir zweert ooit wraak te zullen nemen. Hij en zijn broertje Ismail komen terecht bij een streng religieuze familie in Parijs, die later naar Molenbeek in Brussel verhuist.

Terwijl Abirs nicht Noura de vrijere leefwijze van het Westen verkiest en verstoten wordt door de familie, worden Abir en Ismail door hun oom steeds meer naar de extremistische kant getrokken. Een vernederende afwijzing van Noura's vriendin Marion en het besef dat hij nooit werkelijk deel zal uitmaken van deze samenleving, zetten Abir ertoe aan om zijn plannen voor wraak in daden om te zetten.

Een andere hoofdpersoon is Jacob Baudin. Net als Abir is hij geboren in Libanon en als kind met zijn ouders naar Parijs verhuisd. Als op zijn twaalfde verjaardag zijn vader sterft, vertelt zijn moeder hem dat hij Joods is en dat ze naa…Lees verder

‘Vanuit het niets' is een aangrijpende roman over familie, identiteit en oorlog. De tiener Abir Nasr is getuige van de moord op zijn familie tijdens een Israëlische legermissie in Libanon. Hij zweert wraak en vindt onderdak bij zijn familie in Parijs, waar hij zich gevangen voelt tussen zijn verstikkende familie en de vrijheid van de Franse samenleving. Jacob Baudin is een van de soldaten die betrokken was bij de militaire actie waarbij Nasrs familie om het leven kwam. Hij worstelt met de herinneringen en zijn opgelegde joodse identiteit als zoon van Franse ouders. Wanneer hun paden weer kruisen staan de verhoudingen op scherp. Het boek is in prettig leesbare stijl geschreven. Julia Navarro (Madrid, 1953) is een internationaal bekende Spaanse schrijver en journalist. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.