Boek
Nederlands

Mad en de babbelkat

Karel Verleyen (auteur), Hilde Schuurmans (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Mad en de babbelkat / Karel Verleyen ; ill. Hilde Schuurmans
Auteur
Karel Verleyen
Illustrator
Hilde Schuurmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2005
112 p. : ill.
ISBN
90-59322-05-3

Besprekingen

Mad, een jaar of elf, eigenlijk Madeline of heel officieel Marie-Adéline. Dat laatste kun je beter maar niet tegen haar zeggen. Een bijdehand meisje, altijd haar woordje klaar en recht-toe-recht-aan. Maar met die vreemde kat in haar kamer weet ze niet direct raad. Hij is niet weg te krijgen en sterker nog, het lijkt wel of het dier iets tegen haar wil zeggen. Vreemder nog, de kat verstaat haar gedachten en zij begrijpt wat de kat wil zeggen. Er ontstaat een soort telepatische conversatie. Het blijkt de kat te zijn van een invalide jongen die net in de buurt is komen wonen, die nog geen vrienden heeft en zich na het ongeluk dat hem is overkomen in een soort van zieligheid heeft opgesloten. De kat heeft als het ware Mad uitgekozen om daar verandering in te brengen. Mad brengt de kat terug bij Bollie, zijn baasje en maakt al bij de eerste kennismaking duidelijk dat de rol van klaagvrouw haar niet ligt. Er ontstaat een bizarre relatie tussen de twee kinderen die stapje voor stapje toegroe…Lees verder
Een slimme kater, met menselijke trekken, zorgt ervoor dat zijn baasje, die bij een verkeersongeval verlamd raakte, weer vriendjes krijgt. De kat gaat daarvoor naar de 10-jarige Madeline, die de kattentaal leert verstaan en op een vrolijke en doortastende manier Bollie uit zijn isolement haalt. De luchtige verteltrant bagatelliseert de problematiek van het gehandicapt-zijn wel enigszins en ook de onwaarschijnlijke rol die de kat speelt, is wat gezocht, maar de groei in de vriendschap tussen de gehandicapte jongen en het ondernemende meisje is roerend beschreven. De auteur heeft een vlotte, moderne verteltrant, de zinnen zijn kort met veel dialoog en de kleine, humoristische, gewassen pentekeningen verduidelijken het verhaal. Vanaf ca. 9 jaar.

Mad en de babbelkat

Madeline wordt op een dag geconfronteerd met een kat die via gedachten met haar begint te communiceren. De kat troont haar mee naar zijn baasje: Bollie. Bollie is net in de buurt komen wonen. Hij is elf, verlamd sinds een verkeersongeval, en hij heeft nog een hele weg te gaan in de aanvaarding van zijn situatie. Aanvaarding en integratie in de nieuwe buurt krijgen een hoogtepunt wanneer Bollie een handtassendief klem rijdt. En het gekibbel tussen Mad en Bollie slaat om in liefde. Het verhaal is flauwtjes en hoogst ongeloofwaardig. De moraal van het verhaal wordt zo dik in de verf gezet dat het hoogst irriterend werkt. Voor wie het nog niet begrepen heeft, zit er ook nog een allegorie over een kromme boom in verweven, vermomd als opstel van de 10-jarige Mad.

Over Karel Verleyen

Karel Valeria Cyriel Verleyen (Mechelen, 19 mei 1938 – Leuven, 18 november 2006) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Karel Verleyen was de oudste zoon van de Vlaamse kinderboekenschrijver Cyriel Verleyen en broer van journalist Frans Verleyen. Als zoon van een kinderboekenschrijver wilde hij zelf absoluut geen schrijver worden. Hij studeerde rechten en haalde het leraarsdiploma. Vervolgens kwam hij voor de klas te staan. Een verhaal dat hij in de klas vertelde, werd uitgegeven en zo werd hij dan toch schrijver.

Toch werd hij eerst nog verkoopmanager, maar na een poosje keerde hij terug voor de klas. Daarnaast was hij van 1973 tot 1985 hoofdredacteur van het tienerblad "Top". Aansluitend werd hij adjunct-hoofdredacteur van de krant Het Volk, daarna nam hij het hoofdredacteurschap waar van Uit-Magazine (VTB-VAB) en Wintersportmagazine. Karel Verleyen vertaalde ook boeken en werkte mee aan leerboeken Nederlands voor het sec…Lees verder op Wikipedia