Boek
Nederlands
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog leiden een stille advocaat en zijn onberispelijke secretaresse een teruggetrokken bestaan dat ernstig wordt verstoord als iemand uit haar verleden op het advocatenkantoor komt.
Titel
De woensdagclub
Auteur
Kjell Westö
Vertaler
Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Hägring 38
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
348 p.
ISBN
9789044522938 (paperback)

Besprekingen

Dit verhaal speelt zich af in Finland vlak voor de Tweede Wereldoorlog en kent twee hoofdpersonages: de stille advocaat Claes Thune en zijn onberispelijke secretaresse Matilda Wiik. Beiden leven een teruggetrokken bestaan. De intellectuele Thune is pas gescheiden en worstelt met zijn mannelijke identiteit. Mevrouw Wiik heeft een mysterieus verleden dat zij naar de buitenwereld toe zorgvuldig weet te verbergen, totdat ze op het advocatenbureau in contact komt met iemand die ze nooit meer hoopte te zien. Zowel op persoonlijk vlak als geopolitiek lopen de spanningen op en stapje voor stapje werkt de auteur toe naar een ontluisterende ontknoping. Belangrijke thema´s zijn eenzaamheid, wraak, Jodenhaat, nationalisme, de Finse burgeroorlog en klassenstrijd. Het verhaal omvat veelzijdige, levensechte personages, voor wie het makkelijk is sympathie op te brengen. Daarnaast maken de filosofische beschouwingen en historische vraagstukken het tot een intelligente roman die uitlokt tot reflectie. …Lees verder

Over Kjell Westö

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Kjell Westö (Helsinki, 6 augustus 1961) is een Zweedstalige Finse schrijver en journalist. Hij studeerde aan de Svenska social- och kommunalhögskolan in Helsinki. Hij begon als dichter maar stapte later over op het schrijven van korte verhalen en romans. Westö woont in Helsinki met zijn gezin (twee kinderen). Hij is de broer van Mårten Westö, die ook schrijver is.

In 1990 ontving Westö de Finse Staatsprijs voor Literatuur voor zijn verhalenbundel Utslag och andra noveller ("Uitslag en andere novellen"). Voor zijn roman Waar we ooit liepen kreeg hij in 2006 de Finlandiaprijs. Al eerder werden drie van zijn boeken genomineerd (1990, 2000, 2003). Zijn winnende roman was dat jaar ook een van de best verkochte boeken van Finland. Zijn roman Drakarna över Helsingfors ("Vliegers boven Helsinki") werd in 1997 bekroond met de Dank voor het boek-medaille en in 2001 verfilmd.

Westö's romans spelen zich af in Helsinki. In de roman Waar we ooit liepe…Lees verder op Wikipedia