Boek
Nederlands

De zwavelgele hemel

Kjell Westö (auteur), Clementine Luijten (vertaler)
Een man kijkt terug op een aantal relaties met leeftijdgenoten die hij al sinds zijn jeugd kent en analyseert hoe die relaties zich hebben ontwikkeld onder invloed van afkomst, ingrijpende gebeurtenissen, de tand des tijds en eigen onvermogen.
Titel
De zwavelgele hemel
Auteur
Kjell Westö
Vertaler
Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den svavelgula himlen
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2018
474 p.
ISBN
9789044539776 (paperback)

Besprekingen

De veel bekroonde Finse auteur Kjell Westö (1961) laat de hoofdpersoon van deze roman terugkijken op zijn relatie met een aantal leeftijdgenoten. Ze kennen elkaar vanaf hun kindertijd (in de jaren zestig) en hun levens zijn tot de dag van vandaag met elkaar verbonden gebleven. Het is een verhaal van ontluikende vriendschappen en liefdes en hoe die verder evolueren. Afkomst, ingrijpende gebeurtenissen, de tand des tijds en het eigen onvermogen tekenen het verloop. Het is vooral de melancholisch, weemoedige (onder)toon die de sfeer bepaalt. Ook het Finse klimaat (met zijn zwavelgele hemels) speelt een opmerkelijke rol: 'We waren allebei bewolkte mensen, we hoorden niet thuis in de felle zon.' De manier waarop Westö jeugdliefdes beschrijft heeft dezelfde intensiteit als die bij Toergenjev: 'Wat is er nog over van die heerlijk opwindende dagen, de gevleugelde verwachtingen, de grote idealen!' Een prachtige roman, in een prachtige vertaling van Clementine Luijten.

In de ban van de rijkeren

Kjell Westö reflecteert op sociale klassen in zijn geliefde Helsinki

Schrijver Kjell Westö (1968) behoort tot een tamelijk onbekende minderheid in Europa: de Zweedstalige Finnen. Ze maken niet meer dan zes procent van de bevolking uit, maar hebben altijd hun stempel gedrukt op de Finse cultuur, van componist Sibelius tot Linux-oprichter Linus Torvalds. De Zweedstalige Finnen zijn overigens geen onderdrukte minderheid, hun rechten zijn stevig verankerd in de Finse grondwet. In tegenstelling tot veel Zweedstalige Finnen, beheerst Westö naar eigen zeggen even goed het Fins als het Zweeds, al blijft het Zweeds toch zijn favoriete schrijftaal.

In zijn jongste roman, 'De zwavelgele hemel', komt Westö, zelfverklaard 'geografisch realist' met een obsessieve interesse in zíjn stad Helsinki, terug op zijn favoriete thema's: de Finse hoofdstad en sociale klassentegenstellingen. De roman beslaat ruim een halve eeuw, van de jaren zestig van de twintigste eeuw tot nu. De naamloze ik-figuur die het verhaal vertelt, is zestig jaar oud a…Lees verder

Over Kjell Westö

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Kjell Westö (Helsinki, 6 augustus 1961) is een Zweedstalige Finse schrijver en journalist. Hij studeerde aan de Svenska social- och kommunalhögskolan in Helsinki. Hij begon als dichter maar stapte later over op het schrijven van korte verhalen en romans. Westö woont in Helsinki met zijn gezin (twee kinderen). Hij is de broer van Mårten Westö, die ook schrijver is.

In 1990 ontving Westö de Finse Staatsprijs voor Literatuur voor zijn verhalenbundel Utslag och andra noveller ("Uitslag en andere novellen"). Voor zijn roman Waar we ooit liepen kreeg hij in 2006 de Finlandiaprijs. Al eerder werden drie van zijn boeken genomineerd (1990, 2000, 2003). Zijn winnende roman was dat jaar ook een van de best verkochte boeken van Finland. Zijn roman Drakarna över Helsingfors ("Vliegers boven Helsinki") werd in 1997 bekroond met de Dank voor het boek-medaille en in 2001 verfilmd.

Westö's romans spelen zich af in Helsinki. In de roman Waar we ooit liepe…Lees verder op Wikipedia