Boek
Nederlands

Een mens valt uit Duitsland : roman

Konrad Merz (auteur), Lore Coutinho (vertaler), Henk Van Renssen (nawoord)
Een dorpskroeg in Pommeren, Midden-Duitsland, kerstnacht 1933. Een jonge Joodse student zit over een vel papier gebogen en schrijft zijn vriendin. Ilse, gisterenmorgen zijn we ’m gesmeerd uit Berlijn. Ongewassen, ongekamd, als uitgespuugd. Een halve maand later weer een brief: Lieve moeder, schrijft hij, ik ben in Holland, wordt me verzekerd. Ik sta in een vreemd land.
Hij slaapt eerst stiek
Titel
Een mens valt uit Duitsland : roman
Auteur
Konrad Merz 1908-1999
Vertaler
Lore Coutinho
Nawoord
Henk Van Renssen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ein Mensch fällt aus Deutschland
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2023
218 p.
ISBN
9789464520729 (paperback)

Over Konrad Merz

CC BY 3.0 - Foto van/door Günter Prust

Konrad Merz (pseudoniem van Kurt Lehmann) (Berlijn, 2 april 1908 - Purmerend, 30 november 1999) was een Duits schrijver en een Joods-Duitse emigrant in Nederland.

Merz werkte in Duitsland enige tijd als magazijnbediende en vertegenwoordiger en voltooide ondertussen het avondgymnasium. Aansluitend studeerde hij rechten, maar hij moest in 1933 zijn studie afbreken vanwege zijn joodse afkomst. In 1934 emigreerde hij naar Nederland, waar hij de kost verdiende als tuinman en boerenknecht.

In Nederland kwam hij in aanraking met andere Duitse emigranten die het naziregime waren ontvlucht. Hij schreef een boek over zijn ervaringen, Ein Mensch fällt aus Deutschland, dat in 1936 door Em. Querido werd uitgegeven en bijzonder goed werd ontvangen. Hiermee vestigde hij de aandacht op zich van Menno ter Braak, die zich in die tijd intensief bemoeide met Duitse emigranten en de Duitse Exil-literatuur in het bijzonder.

Na de Duitse aanval op Nederland dook …Lees verder op Wikipedia