Boek Nederlands

Roos & Anders

Kristien Dieltiens (auteur), Seppe Van den Berghe (illustrator)

Roos & Anders

Kristien Dieltiens (auteur), Seppe Van den Berghe (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
In de reeks:
Anders is een beetje anders. Hij wordt erg gepest door jongens uit zijn klas. Op een dag vindt hij een roze ei. Er komt een draakje uit dat ook anders is dan andere draken. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Roos & Anders
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Seppe Van den Berghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
98 p. : ill.
ISBN
9789044810479

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Kristien Dieltiens neemt het in haar boeken op voor de verschoppelingen van de samenleving. Ook in Roos & Anders komt Dieltiens op voor al wie anders is. Het jongetje Anders stottert en wordt daar flink mee gepest. Op een dag ontfermt hij zich over een bijzonder ei, het vierde ei van een vreselijke draak. Daaruit breekt het roze draakje Roos, dat al net zo anders is als Anders zelf. In zijn zorg voor Roos wint Anders aan zelfvertrouwen. Hij zet de pestkoppen een hak en wint het mooiste meisje van de klas voor zich. Zoals eerdere pestverhalen die op de relatie kind- draak steunen, steekt dit fantasierijke verhaaltje 'bijzondere' kinderen een hart onder de riem. Seppe van den Berghe, zoon van de auteur, vult met zijn uitdrukkingsvolle, stripachtige illustraties treffend de speelse sfeer van dit verhaal aan. [Jet Marchau]
Anders is een beetje anders dan de meeste jongens. Hij is niet stoer en als hij zenuwachtig is, stottert hij. Drie klasgenoten doen niets liever dan hem flink pesten. Als hij de zorg voor een echt draakje krijgt, keren de kansen. Het draakje is ook anders dan zijn soortgenoten. Alleen kijkt hij wat gemotiveerder naar de dingen. Daardoor wordt het leven een stuk leuker voor Anders. Het probleem van Anders wordt op een speelse manier uitgebeeld. Zijn naam blijkt aanleiding tot leuke woordspelingen, evenals het woord draak. Komisch is de manier waarop moeder Draak naar haar kroost kijkt. De moeder van Anders reageert een stuk minder positief op haar zoon. Gelukkig is opa Anders er nog om de jongen wat meer zelfvertrouwen te geven. Geestige zwart-wittekeningen maken het boek extra aantrekkelijk. De zwart-witte omslagtekening heeft een toetsje rood. Net als de rode schutbladen past dit prachtig bij de inhoud van het boek. Vanaf ca. 8 jaar.