Leven tot elke prijs

Kristina Sandberg (auteur), Jasper Popma (vertaler), Wendy Prins (vertaler)

Andere formaten:

Besprekingen

Vrouw aan de haard

ROMAN. Om het routineuze leven van een huisvrouw in de jaren vijftig op aangrijpende, meeslepende wijze te beschrijven, heb je behoorlijk wat talent nodig. De Zweedse schrijfster Kristina Sandberg (°1971) beschikt daarover.

Sandbergs roman Leven tot elke prijs begint in 1953 in Stockholm. Maj zit met haar kinderen in een hotel, waar ze de 50ste verjaardag van haar man gaan vieren. Maar hij is de hort op. Ooit heeft hij Maj in een dronken woedeaanval met een mes bedreigd. In de jaren dat we Majs leven volgen, vecht haar man tegen zijn neiging tot alcoholisme - soms heeft hij een terugval, maar over het algemeen is hij een zorgzame echtgenoot en vader.

Iedereen doet zijn best in dit boek, dat valt niet te ontkennen, maar het leidt niet tot veel. Zolang niemand lelijke roddels over ze verspreidt en ze genoeg geld hebben om er netjes uit te zien, mogen ze niet klagen, meent Maj.

Het is Sandbergs sprankelende schrijfstijl die je aan dit boek gekluisterd houdt. Haar beschrijvingen zijn scherp, haar zinnen golven, de gedachten stromen en vloeien. Eerste en derde persoon wisselen elkaar soms binnen één regel af, dialogen worden opgenomen in Majs gedachten. Dat geeft de verteltrant een kabbelende…Lees verder

Deze roman van de Zweedse schrijfster/psychologe (1971), het slotdeel van een bekroonde trilogie*, portretteert een gezin dat zich in de groeiende Zweedse welvaartsstaat van de jaren vijftig van de twintigste eeuw koste wat koste probeert aan te passen om te overleven (titel). Net als in Virginia Woolfs (motto) 'Mrs. Dalloway' (1925) beslaan de overwegingen van huisvrouw Maj het overgrote deel van het boek (afgewisseld met die van haar man Tomas), met de nadruk op het bestieren van het huishouden (feestvoorbereidingen!), waarin stress, gepieker en miscommunicatie dreigend werken. Tomas wordt door een manager van buitenaf uit het familiebedrijf gedrukt, raakt aan de drank en begint een affaire. De vervreemding van elkaar en van hun kinderen Anita en Lasse (vooral in de jaren zestig) is onafwendbaar, vervat in meanderende gedachten vol zorgen en verlangens, waarin hun ‘echte’ gedachten (schuin gedrukt) haaks staan op de schone schijn die ze naar buiten toe proberen op te houden. Door Ma…Lees verder