Boek
Nederlands

Het verderfelijke vierde boek

Lemony Snicket (auteur), Brett Helquist (illustrator), Huberte Vriesendorp (vertaler)
Twee zusjes en hun broertje (de Baudelairewezen) worden weer achtervolgd door graaf Olaf, die uit is op hun fortuin. Ze krijgen te maken met enge zaagmachines en hypnose. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Het verderfelijke vierde boek
Auteur
Lemony Snicket
Illustrator
Brett Helquist
Vertaler
Huberte Vriesendorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The miserable mill
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2018 | Andere uitgaven
179 p. : ill.
ISBN
9789401455589 (hardback)

Besprekingen

Deel vier van de 'Ellendige avonturen' begint zoals gewoonlijk met de waarschuwing dat het boek dat je op het punt staat te lezen een verhaal vol ongeluk, ellende en wanhoop vertelt. Na drie boeken weet de lezer maar al te goed wat hem te wachten staat en wordt niet teleurgesteld. De hamvraag is of hij ondanks alles de lezer nog weet te boeien en verrassen. De drie Baudelaire-wezen zijn ondertussen bekend. De veertienjarige Violet die in haar hoofd altijd bezig is met het ontwerpen van machines en toestellen allerhande is de uitvindster. De twaalfjarige Claus is een leesbeest, hij verslindt boeken en kent moeilijke woorden. Baby Roosje spreekt nog altijd in nonsenswoorden die alleen haar broer en zus verstaan, en scherpt nog altijd haar tanden aan alle mogelijke voorwerpen. Zoals gewoonlijk dropt meneer Poe de kinderen bij een nieuwe voogd. En zoals gewoonlijk bedenkt Graaf Olaf, geholpen door een handlanger, een slinkse manier om de voogdij over de wezen te krijgen; wetende dat allee…Lees verder
De mededeling op de achterflap dat dit het aller-on-leukste verhaal over de Baudelairewezen is en je gerust een ander boek kunt kiezen, daagt uit. Eventueel zelfstandig te lezen vierde ellendig avontuur van de elfdelige serie, waarin de wezen weer belaagd worden door graaf Olaf, die het zogenaamd goed met hen voorheeft, maar uit is op hun fortuin en waarin ze te maken krijgen met enge zaagmachines en hypnose. Spannend verhaal in dertien hoofdstukken met een satirische inslag volgens hetzelfde stramien als de vorige delen. De ironische manier van vertellen en de uitleg van moeilijke woorden en uitdrukkingen maken dat de lezers even afstand kunnen nemen van de verschrikkingen. De illustraties (veel fijne potloodtekeningen) zijn volgens hetzelfde concept; serie-omslag. Sinds 2017 als serie op Netflix. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Lemony Snicket

Lemony Snicket, pseudoniem van Daniel Handler (San Francisco, 28 februari 1970), is een Amerikaans auteur en scenarioschrijver. Hij is de schrijver van de serie A Series of Unfortunate Events (Ellendige avonturen).

Lemony Snicket is tevens een personage in de verhalen. Hier is hij een paranoïde schrijver die in zijn boeken alle moeilijke woorden omstandig uitlegt. Zijn manier van schrijven is humoristisch: als hij eenmaal begonnen is over een "saai" onderwerp te schrijven, gaat hij er heel lang op door.

Boeken

Ellendige avonturen (A Series of Unfortunate Events)

Ellendige avonturen gaat over drie kinderen (Violet, Claus en zonnetje Baudelaire) die na een brand hun ouders kwijtraken. Ze worden ondergebracht bij Graaf Olaf, die op hun fortu…Lees verder op Wikipedia