Boek
Nederlands

Alice in Wonderland

Lewis Carroll (auteur), Linde Faas (illustrator), Imme Dros (vertaler)
De avonturen van een klein meisje in een wonderwereld vol paradoxale wezens.
Bevat
Alice in Wonderland
Alice en haar avonturen door de spiegel
Titel
Alice in Wonderland
Auteur
Lewis Carroll
Illustrator
Linde Faas
Vertaler
Imme Dros
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Alice's adventures in Wonderland ; Through the looking-glass and what Alice found there
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2023 | Andere uitgaven
215 p. : ill
ISBN
9789025884659 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Heel wat boeken die oorspronkelijk voor volwassenen bedoeld waren, zijn uiteindelijk tot klassiekers van de jeugdliteratuur uitgegroeid, zoals Daniel Defoes Robinson Crusoe of Robert Louis Stevensons Treasure island. Maar jeugdboeken die uitgroeien tot klassiekers voor volwassenen, zoals Alice in Wonderland (1865) en Through the looking-glass (1872) van Lewis Carroll, zijn heel wat uitzonderlijker. Dat stelt Nicolaas Matsier in zijn essaybundel Alice in Verbazië, waarvan recent een uitgebreide en herziene druk verscheen. Dit naar aanleiding van Matsiers vertaling van Martin Gardners veelgeprezen The annotated Alice, die samen met een heruitgave van Matsiers Alice-vertalingen in de prestigieuze 'Gouden reeks' van Athenaeum-Polak en Van Gennep opgenomen werd.

Martin Gardner richt zich met zijn aantekeningen op volwassenen: "alleen doordat volwassen lezers, voornamelijk fysici en mathematici, Alice zijn blijven koesteren, is zij verzekerd …Lees verder
Het klassieke kinderboek van Lewis Carroll over het nieuwsgierige meisje Alice dat in een wondere wereld beland, in een nieuwe vertaling van Imme Dros. Na een val in een konijnenhol belandt Alice in een wereld waar dieren en bloemen kunnen praten, waar alles mogelijk is en niets is wat het lijkt. Door het spel met taal, identiteit en logica geldt het boek als een van de grootste klassiekers uit de wereldliteratuur. Dit boek bevat zowel 'Alice in Wonderland’ als ‘Alice en haar avonturen door de spiegel’. Talig, fantasierijk en met een bijzonder gevoel voor humor geschreven, soepel en origineel vertaald door Imme Dros. Met enkele lijntekeningen in zwart-wit. De tekst wordt gekaderd door een paarse rand met witte tierelantijnen. Vanaf ca. 10 jaar. Lewis Caroll (1832-1898) was een Engelse diaken in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken.

Alice in Wonderland

Iets zinvol schrijven over dit boek is niet zo moeilijk. Het verhaal zelf behoeft geen voorstelling. De twee verhalen van Alice in Wonderland zijn alom gekend. Iedereen zal ook ogenblikkelijk zien dat dit boek prachtig is vormgegeven. De zilveren, weerspiegelende rand van de bladzijden in het boek valt meteen op. Die verdwijnt trouwens wanneer je de bladzijden wat plooit. Alsof het er niet echt is ... wat best bij het verhaal past. Dat zilveren detail zet zich verder op de cover, waar we de Say-Cheese-kat, zoals Imme Dros haar noemt, en een sleutelgat in het zilver zien. De paarse rand van de bladzijden aan de binnenkant, samen met de kleine illustraties van Linde Faas maken het boek echt aantrekkelijk.Veel beginnende lezers die daardoor in de verleiding worden gebracht om het boek te lezen, zullen het misschien snel opgeven. Imme Dros schrijft immers niet voor niets in haar nawoord dat Virginia Woolf de twee verhalen niet voor kinderen vond, ma…Lees verder

Over Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (Daresbury, 27 januari 1832 — Guildford, 14 januari 1898) was een Engelse diaken in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus, die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken. Hij was het derde kind en de oudste zoon in een gezin van elf kinderen. In januari 1851 vertrok hij naar Oxford waar hij in 1854 cum laude in de wiskunde afstudeerde aan Christ Church. Later werd hij daar lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 aan de gevolgen van een longontsteking in Guildford, waar hij ook begraven werd.

Zijn beroemdste werken zijn:

  • Alice's Adventures in Wonderland (1865) (Nederlands: Alice in Wonderland)
  • Through the Looking-Glass (1872) (Nederlands: Door de spiegel of Alice in Spiegelland)
  • The Hunting of the Snark (1876) (Nederlands: De jacht op de trek/strok/slaai)

De illustraties van Sir John Tenniel…Lees verder op Wikipedia