Strip
Nederlands

Adalbert is niet te verslaan

Lewis Trondheim (scenarist), Fabrice Parme (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Adalbert is niet te verslaan
Scenarist
Lewis Trondheim
Illustrator
Fabrice Parme
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Adalbert a tout pour plaire
Editie
1
Uitgever
's-Hertogenbosch: Silvester, 2008
32 p. : ill.
ISBN
9789058852373 (hardback)

Besprekingen

De rotverwende kindkoning Adalbert beleeft in dit derde deel van de 'Koning Snotneus'-reeks opnieuw drie korte avonturen. In het eerste verhaal wordt hij stikjaloers wanneer iemand in een tv-quiz een luxueuze reis naar India wint. In het tweede kortverhaal draait alles rond de frustratie van Adalbert over alle aanpassingen in en rond het paleis aan zijn kleine persoontje. Ten slotte mag Adalbert nog eens lustig doordrammen in een verhaal over een ingeslagen meteoriet. Zijn temperament en opvliegend egoïstisch karakter zorgen weer voor vele botsingen met de hele hofhouding.

De Nederlandse uitgeverij Silvester lijkt wel bezig het hele oeuvre van Lewis Trondheim te vertalen. Nu is het bij een vernieuwend auteur als Trondheim uiteraard de moeite om een en ander op de Nederlandstalige markt aan te bieden, maar het zou wellicht interessanter zijn om het aanbod te beperken tot het betere werk van de man. In dit album bezorgen Trondheim en Fabrice Parme ons welgeteld drie grappen, die…Lees verder
Derde stripalbum over de kleine koning Adalbert van Porto Christo, ook oneerbiedig koning Snotneus genoemd. Hij leeft volgens het motto: 'Ik ben een kind, wat niet wil zeggen dat ik niet de kuren van een koning mag hebben - ik ben een koning, wat niet wil zeggen dat ik niet de kuren van een kind mag hebben'. In dit album met drie verhalen leeft hij die principes weer helemaal na: in 'De gelukkige winnaar' beslist de koning dat hij altijd alle wedstrijden kan winnen. In 'De maat van alle dingen' wenst hij alles op zijn kinderformaat en er komt dan ook een verkleinmachine. In 'Hoger en hoger' krijgt hij ruzie met het buurland Monte Greco omdat een grote meteoriet net op de landsgrens is neergekomen. Natuurlijk wordt het nooit zo als koning Snotneus had gewild, en leren van die gebeurtenissen doet hij ook niet met alleen ja-roepers om zich heen. Hij blijft dus een verwend broekie zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel of plichtsbesef, die alles al heeft, snel verveeld is en steeds weer …Lees verder

Over Lewis Trondheim

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Hei ber assumed (based on copyright claims).

Lewis Trondheim (Fontainebleau, 11 december 1964) is een Frans striptekenaar en cartoonist. Zijn partner is Brigitte Findakly, die werkt als inkleurder van strips (waaronder ook strips van Lewis Trondheim). Trondheim maakte een grote hoeveelheid strips met veel collega-tekenaars als Joann Sfar, Christophe Blain en Jean-Christophe Menu. Begin jaren negentig was hij een van de medeoprichters van de stripuitgeverij L'assocation.

Bekende reeksen van de tekenaar zijn Donjon en Kobijn.

Stripinformatieblad Zozolala gaf in Nederland het eerste vertaalde verhaal uit, de autobiografische strip Net Echt. Uitgeverij Oog & Blik bracht in 2008 het vervolg op deze autobiografie uit, De Vloek van de Paraplu.

Trondheim ontving de grote prijs van Angoulême in januari 2006.

Bibliografie (incompleet)

Suggesties