Boek
Nederlands

Reis naar het einde van de nacht [geïllustreerde editie]

Louis-Ferdinand Céline (auteur), Jacques Tardi (illustrator)
+1
Reis naar het einde van de nacht [geïllustreerde editie]
×
Reis naar het einde van de nacht [geïllustreerde editie] Reis naar het einde van de nacht [geïllustreerde editie]

Reis naar het einde van de nacht [geïllustreerde editie]

In dit bijzondere kijkboek is het wereldberoemde boek van Céline volledig afgedrukt. Het is het verhaal over het leven van Bardamu, die door de wereld zwerft maar overal de uitzichtloosheid van het bestaan in absurde en groteske vorm ondergaat. De tekenaar Tardi heeft deze uitgave voorzien van zwart-wit illustraties, die een sfeer ademen die verwant is aan het boek van Céline.
Extra onderwerp
maatschappijkritiek
Titel
Reis naar het einde van de nacht [geïllustreerde editie] / Celine, Louis-Ferdinand ; met tekeningen van Tardi
Auteur
Louis-Ferdinand Céline
Illustrator
Jacques Tardi
Uniforme titel
Voyage au bout de la nuit (geïllustreerde editie)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Voyage au bout de la nuit
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 1989
380 p. : ill.
ISBN
90-282-0739-2

Besprekingen

De reputatie van Céline (1894-1961) is bekend: een literair fenomeen dat in ongepolijste spreektaal een mensheid op drift beschrijft. In dit meesterwerk uit 1932, nog niet besmet met zijn antisemitische wrok, voert hij antiheld Bardamu op die aan het front in 1914, in het koloniale Afrika, in New York en weer in Frankrijk de verloedering ziet voortwoekeren. Er is geen hoop, alle wegen lopen dood. In de geijkte vertaling van Kummer (bekroond met de Nijhoffprijs) is de roman al tal van malen herdrukt. In 1989 verscheen een editie van deze roman -nu dus opnieuw uitgegeven- doorschoten met ruim 400 expressionistisch geïnspireerde tekeningen ("De schreeuw" van Munch in vele varianten) van de veelzijdige toptekenaar Jacques Tardi (1946). Het bleek een trefzekere, beider engagement versterkende symbiose: de horreur genadeloos ontmaskerd. Gebonden in flexibele band, A4 formaat, kleine tweekolomsdruk.

Over Louis-Ferdinand Céline

Louis-Ferdinand Céline, pseudoniem van Louis Ferdinand Destouches, (Courbevoie, 27 mei 1894 – Meudon, 1 juli 1961) was een Franse schrijver, arts en antisemitisch polemist. De roman Voyage au bout de la nuit (Reis naar het einde van de nacht) is zijn meest bekende werk.

Biografie

Céline was de voornaam van zijn grootmoeder. Tijdens zijn leven publiceerde hij acht romans, vier pamfletten, een toneelstuk en enkele balletten. Hij is na Marcel Proust een van de meest vertaalde Franse auteurs uit de twintigste eeuw. Van beroep was hij arts. Zijn literaire werk combineert nihilisme en pacifisme, in een levendige (humoristisch-ironische) stijl. Céline is controversieel, omdat hij tussen 1937 en 1941 enkele rabiaat antisemitische werken publiceerde, die tijdens de Tweede Wereldoorlog en in oktober 2008 werden herdrukt.

In de jaren 1907-1909 wordt Louis – zoals hij door zijn omgeving wordt genoemd – door zijn…Lees verder op Wikipedia