Strip
Nederlands

De goksmurfen

Luc Parthoens (scenarist), Ludo Borecki (illustrator), Thierry Culliford (scenarist)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar, Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Wanneer de Smurfen terugkeren van een uitstapje in de wereld van de mensen, hebben ze daar meestal een of ander onzalig idee opgedaan. En dat is ook deze keer weer het geval... In het dorp Stavast hebben drie Smurfen een toernooi bijgewoond, dat georganiseerd is door een graaf zonder duidelijke bezigheden maar met een grote passie voor gokken. Ze zien hoe mensen aan de rand van het toernooiveld w
Titel
De goksmurfen
Scenarist
Luc Parthoens Thierry Culliford
Illustrator
Ludo Borecki
Naar het werk van
Peyo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les schtroumpfs joueurs
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 2005
46 p. : ill.
ISBN
90-5581-558-6

Besprekingen

Een uitstap naar de mensenwereld brengt meestal een hoop ellende met zich mee. Ook nu weer. Drie Smurfen zijn erop uitgestuurd om bij de mensen specerijen te gappen. Op de terugweg zijn ze getuigen van een toernooi. Twee ridders vechten zich het pleuris terwijl de toeschouwers weddenschappen afsluiten. Een prettig tijdverdrijf vinden de Smurfen waarvan ze hun dorpsgenoten deelachtig willen maken. De gokmanie verspreidt zich als een olievlek door het dorp. Om alles kan gewed worden. Alles kan dienst doen als inzet bij het dobbelen of bij de slakkenrace. De ene versmurft een ladder, de Brilsmurf verliest zijn bril, een ander zet zijn huis in. Heel het hebben en houwen van het dorp verandert van eigenaar. Tot grote ergernis van de Grote Smurf die prompt alle kansspelen verbiedt. Maar de microbe is binnengeslopen en in ondergrondse speelholen blijven de kaarten op de tafels kletsen en blijven de dobbelstenen over de grond rollen.

Pas wanneer de eerste bomen geveld worden -- de graa…Lees verder
Kabouterstrip, tekeningen van Ludo Borecki in kleur, teksten van Luc Parthoens en Thierry Culliford in balloons. Na het overlijden van Peyo (pseudoniem van Pierre Culliford) wordt de strip voortgezet door zijn zoon Thierry. Enkele smurfen komen in het Grote Mensendorp in aanraking met weddenschappen. Alle smurfen raken in de ban van het gokken tot Grote Smurf het verbiedt. De smurfen blijven stiekem gokken. Echter, als het Smurfenbos bedreigd wordt, weet Grote Smurf het gokken positief te benutten. Een leuk deel met een moraal van de reeds in de jaren zestig populaire smurfenstrip.

Suggesties