Ballonstrip in de vorm van een palindroom.
Titel
Nogegon
Auteur
Luc Schuiten
Illustrator
François Schuiten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2010
72 p. : ill.
ISBN
9789030364078 (hardback)

Besprekingen

Een palindroom is een woord, dat van achteren naar voren gelezen hetzelfde blijft (bijvoorbeeld parterretrap). Niet alleen de titel, maar deze gehele ballonstrip wordt beheerst door het begrip palindroom. Halverwege het album, na pagina 36, volgen de pagina's 36, 35 enzovoort, tot het verhaal eindigt zoals het is begonnen. Ook de tekeningen zijn in een zodanige symmetrie weergegeven, dat ze een spiegelbeeld of een tegenstelling vormen. Een verbluffend knappe prestatie van de Belgische gebroeders Schuiten, die in hun stripverhalen dikwijls experimenteren met nieuwe mogelijkheden en hun liefde voor de art nouveau verbeelden in vele architectonische fantasieën. Dat het ietwat statische sciencefictionscenario over Nelle, die op de planeet NogegoN haar vriendin zoekt, ondergeschikt is aan de vormgeving, mag in dit geval geen bezwaar zijn. Want de stemmig gekleurde, realistische tekeningen bezitten zoveel kracht, spanning en variatie, dat alleen het kijken, vergelijken en het zich constant …Lees verder

Over Luc Schuiten

Luc Schuiten (Brussel, 8 januari 1944) is een Belgische architect. Hij volgde, net als zijn vader Robert Schuiten, zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel, waar hij in 1967 afstudeerde. Hij schrijft ook stripverhalen, in samenwerking met zijn broer, de tekenaar François Schuiten.

Zijn vader, Robert Schuiten, was in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw ook actief als architect in België.

Architectuur

Zijn eerste gebouw was "Orejona", dat hij zelf bouwde in de bossen nabij Brussel. De structuur van het huis was een A-vormige structuur, met een klein glazen dakprojectie. Op de daken zorgden zonnecollectoren voor de verwarming. Een glazen dak laat toe om de lucht te overzien.

Hij is gepassioneerd door archiborescence. De stedelijke ruimte die Schuiten zich voorstelt, neemt de vorm aan van een weelderige groene stad. Deze "archiborescente stad", zoals Luc Schuite…Lees verder op Wikipedia