Boek
Nederlands

Geluksvogels : verzamelde verhalen

Luigi Pirandello (auteur), Yond Boeke (vertaler), Patty Krone (vertaler)
Bundeling van literaire verhalen van de virtuoze Italiaanse schrijver (1867-1936).
Extra onderwerp
NRC, boeken (5 sterren)
Titel
Geluksvogels : verzamelde verhalen / Luigi Pirandello ; vertaling en nawoord Yond Boeke en Patty Krone
Auteur
Luigi Pirandello
Vertaler
Yond Boeke Patty Krone
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2022
829 p.
Aantekening
Bevat een keuze uit Luigi Pirandello's Novellen voor een jaar.
ISBN
9789028213142 (hardback)

Besprekingen

Tussen slapstick en filosofie

De nieuwe bloemlezing van Luigi Pirandello's korte verhalen is uitzonderlijk mooi vertaald. Een eeuw nadat de verhalen voor het eerst verschenen, hebben ze nog steeds iets wezenlijks te zeggen over de mens en zijn getob.

Op het Siciliaanse platteland staat een man kermend en stuiptrekkend op zijn erf, nauwelijks in staat om overeind te blijven. Zijn gezicht is grauw, in zijn ogen ligt een gepijnigde, angstige blik. Als zijn kersverse echtgenote - uitgehuwelijkt door haar moeder en toch al weinig enthousiast over deze zwijgzame, twintig jaar oudere boer - vraagt wat hem toch mankeert, schiet zijn arm de lucht in, wijst hij naar de hemel en brult: 'De maan!' De jonge vrouw vangt nog net een glimp op van een reusachtige vollemaan, die net is opgekomen boven de heuvels, en sluit zich dan op in huis, krankzinnig van angst.

Het is een onvergetelijke scène, een van de vele onvergetelijke scènes, uit de verhalen van de Italiaanse Nobelprijswinnaar Luigi Pirandello - en uit Kaos (1984), de beroemde verfilming van vier van die verhalen door de gebroeders Taviani. 'Mal di luna', luidt de prachtige titel in het Italiaans. 'Maanziekte', heet het in de nieuwe vertaling van Yond Boeke en Patt…Lees verder

Een vuistdikke (829 blz.) literaire verhalenbundel van Luigi Pirandello (Agrigento, 1867 - Rome, 1936). De verhalen zijn divers met een breed scala aan markante personages, van arme Siciliaanse boeren tot wufte stedelingen. In virtuoze stijl wisselen vlotte dialogen, weemoedige landschapsbeschrijvingen en filosofische bespiegelingen over het aardse bestaan elkaar af. Sommige verhalen zijn nog verrassend actueel. Met humor, mededogen en literair vakmanschap geschreven. Een prachtig boek voor een literaire lezersgroep. Luigi Pirandello (Agrigento 1867 - Rome 1936) was (onder andere) auteur, scenarioschrijver, dichter en toneelschrijver. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meer dan vijftig landen uitgegeven.

Over Luigi Pirandello

Luigi Pirandello (Agrigento, 28 juni 1867 - Rome, 10 december 1936) was een Italiaans schrijver van poëzie, theaterstukken en romans. In 1934 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Biografie

Pirandello wordt op 28 juni 1867 geboren in de villa 'Caos' (chaos) in de buurt van Agrigento. Zijn vader bezat een zwavelmijn, en Luigi was voorbestemd die over te nemen. Hij interesseerde zich echter meer voor de literatuur en begon in 1887 te studeren aan de Faculteit der Letteren van de universiteit van Rome. Hij verliet Sicilië dus al op redelijk jonge leeftijd. In 1889 zette hij zijn studie op aanraden van een professor voort in Bonn, waar hij in 1891 afstudeerde en zijn eerste gedichten publiceerde. Hij kreeg er ook een baan, maar keerde door heimwee in 1892 terug naar Rome, waar hij zich mede dankzij Luigi Capuana verder aan de literatuur wijdde. In 1894 trouwde hij met Maria Antonietta Portulano. …Lees verder op Wikipedia