Gebaseerd op de soap Dynasty vertelt deze strip ons een verhaal in het ritme en de vorm van een soap. Barbra is een secretaresse die van job moet veranderen en zo rechterhand wordt van CEO Ken. Hij runt het familiebedrijf, een zeepimperium. Ze worden verliefd, maar intriges en nieuwe verhoudingen wisselen elkaar al gauw af.
Onderwerp
Soaps
Titel
Zeep. 1
Auteur
Maarten Vande Wiele
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Oogachtend, 2017
165 p. : ill.
ISBN
9789492672018 (paperback)

Besprekingen

Eerste deel van een striptweeluik of mogelijk een trilogie over een fabrikant in zeepartikelen, wiens vriendin Rachella na een verdwijning van tien jaar plotseling weer opduikt. Maar, ondertussen heeft hij (Ken) zijn trouwe secretaresse Barbra al ten huwelijk gevraagd. Volop stof voor intriges en die blijven dan ook niet uit. De Belgische auteur (1977) is in zijn jeugd geïnspireerd geraakt door de tv-serie 'Dynasty'. Elementen uit deze soapserie zijn in deze grafische roman terug te vinden in bewuste clichés en stereotyperingen. De gestileerde zwart-wittekeningen kennen alleen roze als steunkleur, passend bij de glamourwereld waarin het verhaal zich afspeelt. In de ballonnen staan geschreven teksten van enkele woorden tot hoogstens een of twee zinnen. Alsof het tv-dialogen zijn. Geheel in stijl eindigt dit eerste deel met een enorme cliffhanger. ‘Zeep’ is een soap in stripvorm.

Over Maarten Vande Wiele

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bart Van Der Moeren

Maarten Vande Wiele (Gent, 7 oktober 1977) is een Belgisch illustrator en striptekenaar. Hij is het meest bekend voor 'Paris'.

Biografie

Maarten Vande Wiele studeerde fotografie en animatiefilm, maar werd striptekenaar en illustrator. Zijn illustraties zijn gepubliceerd in allerlei Belgische en Nederlandse magazines, waaronder De Morgen, De Standaard, Feeling, Flair, Het Laatste Nieuws, Humo, P-magazine, Ché, Vrij Nederland.

Hij debuteerde met Glamourissimo (2000). Nadien volgden 'Strip noir' (2005), het drieluik 'Doctor Carnacki' (2006), de graphic novels ‘I love Paris’, ‘I hate Paris’ die gebundeld werden in ‘Paris’ (2010), ‘Monsieur Bermutier’ (2013), ‘ABBA zoekt Frida’ (2015) en het tweeluik ‘Zeep’(2019).

Bibliografie

  • Madame Catherine, Oogachtend, 2020
  • Zeep 2, Oogachtend, 2019
  • Zeep 1, Oogachtend, 2017
  • ABBA cherche Frida, Vraoum (Frankrijk)…Lees verder op Wikipedia