Boek
Nederlands

Landkaart van ons verbluffende lijf : roman

Maddie Mortimer (auteur), Corine Kisling (vertaler), Janine van der Kooij (vertaler)
Een vrouw wiens kanker is teruggekeerd reflecteert op de belangrijke relaties in haar leven, terwijl de aftakeling van haar lichaam een eigen verhaal vertelt.
Onderwerp
Ziek zijn, Familie
Titel
Landkaart van ons verbluffende lijf : roman
Auteur
Maddie Mortimer 1996-
Vertaler
Corine Kisling Janine van der Kooij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Maps of our spectacular bodies
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
473 p.
ISBN
9789029544047 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De ik-stem van een tumor

Het even ontroerende als soms desoriënterende debuut van Maddie Mortimer (1996), Landkaart van ons verbluffende lijf, doet ook in andere opzichten wel wat denken aan die literaire rouwexplosie van Max Porter uit 2016: Verdriet is het ding met veren.

Ook novelle Verdriet is het ding met veren vertelde immers een veelstemmig verhaal over een gezin in tijden van ziekte en dood, deels opgebouwd uit geheugenflarden en (proza)gedichten. En was een van Porters vertellers de ongrijpbaar symbolische Kraai, bij Mortimer neemt direct een mysterieuze, lyrische stem het woord: 'Ik, inktig irritant denkding, opengescheurd vanaf haar prille start, met de grootte van een haarvat en het verstand van een meloen.'

Mogelijk spreekt hier (telkens in vetgedrukte letters) een zich gestaag uitzaaiende tumor, met bij vlagen ook toepasselijk kwaadaardige teksten. Zeker is dat in het hoofdstuk na zijn openingsmonoloogje ene Lia, een (kinderboek)illustratrice van in de veertig, te horen krijgt dat de kanker na een periode van respijt terug is in haar lijf.

Paniekgedachte onderweg naar huis: 'Iris. Hoe moest ze het haar vertellen?' Iris is Lia's twaalfjarige dochter, wat niet voor niets een van de eerste dingen is die we van haar te weten ko…Lees verder

Maddie Mortimer

Het debuut van Maddie Mortimer herinnert aan 'Verdriet is het ding met veren', de rouwnovelle van Max Porter over een gezin in tijden van ziekte en dood, deels opgebouwd uit geheugenflarden en gedichten. Bij Porter is de symbolische Kraai één van de vertellers, bij Mortimer neemt een mysterieus 'Ik, inktig irritant denkding' het woord - een zich gestaag uitzaaiende tumor?

In het volgende hoofdstuk krijgt Lia, een illustratrice van in de 40, te horen dat de kanker terug is in haar lijf. De relatie met haar 12-jarige dochter Iris vormt het emotionele hart van het boek, maar er speelt veel meer in de bijna vijfhonderd pagina's. Er is de steun van echtgenoot Harry, en de hoop op een levensreddende chemokuur, belichaamd door het personage Rood. En terwijl de tumor voortwoekert, komen we meer te weten over Lia's verleden. Ze groeide op in een streng christelijk pastoorsgezin, dat de dakloze jongen Matthew opving. Met hem kreeg ze zeer jong een seksuele relatie - niet…Lees verder

Een vuistdikke (473 blz.) psychologische roman over ziekte, familie, liefde en identiteit. Het boek volgt het verhaal van Lisa, een vrouw die hoort dat haar kanker is teruggekeerd. In haar confrontatie met de dood en de aftakeling van haar lichaam reflecteert ze op haar leven, de moeizame relatie met haar moeder, haar schoolgaande dochter, haar liefdevolle man en getroebleerde ex-geliefde. Het boek is in talige stijl geschreven en Lisa’s verhaal wordt deels verteld vanuit het perspectief van haar tumor en haar chemotherapie, die beide als personages opgevoerd worden. Met poëtische passages en experimentele bladspiegels.