Titel
Zij en haar kat
Auteur
Makoto Shinkai Naruki Nagakawa 1974-
Vertaler
Geert Van Bremen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Kanojo to kanojo no neko
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, copyright 2021
222 p.
ISBN
9789029094238 (hardback)

Besprekingen

Vier vrouwen én vier katten beschrijven in vier delen een gedeelte uit hun leven. Elk vanuit eigen perspectief en met persoonlijke problemen die hun pad kruisen. De katten geven een beschrijving van het gedrag van hun baasjes, ze observeren, proberen te analyseren en geven commentaar. De vrouwen hebben hun eigen beslommeringen en zijn zich niet of nauwelijks bewust van de parallelle levens van hun dieren. Mooi is hoe de lezer ontdekt dat de personages ook elkaars pad regelmatig betreden. Origineel boek dat ontstaan is door een samenwerking van Makoto Shinkai (1973) en Naruki Nagakawa (1974) die in Japan zeer bekend zijn als, respectievelijk, regisseur van bekroonde animatiefilms en auteur van toneelstukken, manga’s, films en romans. Prachtig, beeldend taalgebruik! Verrassend, herkenbaar, zeer aanbevolen. Mooie uitgave, met tekeningen op de schutbladen. Zeer duidelijke letter, ruime bladspiegel.

Over Makoto Shinkai

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elena Ternovaja

Makoto Shinkai (新海 誠, Shinkai Makoto) (Koumi, 9 februari 1973) is een Japans regisseur, schrijver, producent, animator en grafisch artiest. Hij is bekend als regisseur van de film Your Name., de meest succesvolle animefilm aller tijden.

Biografie

Shinkai werd geboren als Makoto Niitsu in Koumi, Nagano. Hij studeerde Japanse literatuur aan de Universiteit van Chuo. Zijn interesse voor manga, anime en romans begon op de middelbare school. Zijn favoriete animefilm is Castle in the Sky van regisseur Hayao Miyazaki. Shinkai wordt in sommige interviews genoemd als opvolger van Miyazaki, maar dat vindt hij zelf een overschatting.

Zijn eerste baan was in 1994 bij computerspelontwikkelaar Nihon Falcom, waar hij vijf jaar werkte aan videoclips voor diverse spellen. Hier…Lees verder op Wikipedia