Strip
Nederlands
April 1812, een kaperschip zeilt s’ nachts naar de Amerikaanse kust met aan boord terughoudende passagiers die hun overtocht duur betaald hebben. Hun namen: Artemis Delambre, een mysterieuze en prachtige jonge Française die gedwongen is om haar land te verlaten voor een onbekende reden, en Roustam, een Egyptenaar die bereid is om elk persoon te doden die zijn geliefde benadert. Tussen hen: een geh
Titel
New Orleans
Scenarist
Marc Bourgne
Illustrator
Franck Bonnet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Nouvelle Orléans
Uitgever
[Brussel]: Glénat Benelux, 2009
47 p. : ill.
ISBN
9789069697321 (hardback)

Besprekingen

Ruim een eeuw na de hoogdagen van het genre zijn piratenverhalen helemaal terug, zo lijkt het. Of althans toch in de strip, waar er de laatste jaren flink te kaperen wordt gevaren. Zo ook in deze heerlijk ouderwets aandoende nieuwe reeks, volledig in de trant van traditionele historische avonturenverhalen.

Het is 1812 en een kaperschip maakt de overtocht van Frankrijk naar Amerika. Op de boot bevinden zich een mooie, gedistingeerde jongedame en haar Arabische lijfwacht, de reus Roustam. Er zijn al flink wat verwikkelingen voor ze de oceaan over zijn, maar in Amerikaanse wateren worden ze nog eens aangevallen en veroverd door een kaper onder het bevel van een mooie zwarte vrouw. Dat blijken echter ook Fransen en hun leidster neemt Artemis Delambre, gevlucht uit Parijs en op weg naar New Orleans, onder haar hoede.

Daar wordt de Parisienne gastvrij ontvangen door wat een echte kapersfamilie blijkt: de zwarte Catherine ? bijgenaamd Catiche ?, haar man en zwager blijken all…Lees verder
Eerste deel van een historische stripserie. Op een aprilnacht in 1812 verlaat een kaperschip heimelijk La Rochelle. Aan boord bevindt zich een jonge vrouw, Artemis Delambre, die een geheim met zich draagt. Zij wordt beschermd door Roustam, een Egyptenaar die bereid is om iedereen te doden die haar te na komt, zoals de kapitein van het schip nog zal ervaren. Haar bestemming is het romantische en gevaarlijke Louisiana, dat door keizer Napoleon in 1803 aan de Amerikanen is verkocht. Spionnen uit Engeland en Pruisen staan haar daar naar het leven. Zij moet de hoofdstad New Orleans verlaten om een veilige plek midden in de Bayou te zoeken. In realistisch stijl getekend, ingekleurd stripverhaal; vrij veel tekst; vrij matte kleuren. Speelse lay-out. Veel aandacht voor de historische enscenering en maritieme scènes. Het tekenwerk kon beter, maar het is een spannend verhaal met veel actie; de scenarist is sterker dan de tekenaar. Bevat erotische en geweldsscènes. Wordt vervolgd.

Over Marc Bourgne

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door G.Garitan

Marc Bourgne (Versailles, 11 maart 1967) is een Frans striptekenaar.

Bourgne studeerde in 1989 af aan de Sorbonne. Hij tekende de niet in het Nederlands vertaalde stripreeks Être Libre, later opnieuw uitgegeven als Dernière frontière, waarvoor hij ook de scenario's schreef. Deze avonturenreeks speelt zich af in Alaska en gaat over de kinderen Flo en Andy. In 1997 schreef en tekende hij Histoire de Monaco, een historisch verhaal over de geschiedenis van het vorstendom Monaco (niet vertaald). Vanaf 1999 tekende hij de avonturen van Roodbaard, naar scenario's van Christian Perrissin. In 2000 begon hij met zijn serie Frank Lincoln, over een privédetective in Alaska en waarvan de eerste drie delen in het Nederlands vertaald zijn. Ook schreef hij de teksten voor de serie Vell'a van tekenaar Franck Bonnet, die zich afspeelt in de vroege middeleeuwen.

In 2019 verzorgde hij het scenario voor het eerste album in de reeks De jeugd…Lees verder op Wikipedia

Suggesties