Boek
Nederlands

De Marbello-diamanten

Marc de Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator), Guy Didelez (auteur)
Titel
De Marbello-diamanten
Auteur
Marc de Bel Guy Didelez
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
230 p. : ill.
ISBN
90-223-1915-6

Besprekingen

Miete en haar broer Bertus logeren bij hun tante Teljora in Kruisem, in het vroegere huis van de gekende meester Pluim. De avontuurlijke Miet voelt zich meteen in haar nopjes tussen de attributen die hun exotische tante uit alle werelddelen aansleepte. Een boomhut in het Biezebos belooft avontuur en wanneer ze na een aantal proeven lid wordt van de Volwaardige Knoedelgekke Peppels kan haar vakantie niet meer stuk. Bovendien komt de club diamantdieven op het spoor. Miete en haar drie vrienden worden bedreigd, gevangengenomen en redden uiteindelijk de diamanten. Met de beloning kunnen ze voor de neus van een projectontwikkelaar het Biezebos kopen.

Het verhaal stoelt op gekende De Bel-ingrediënten. Actuele milieuknelpunten, hier o.m. het verdwijnen van het Lappersfort en het Hoppebos, zijn naar Kruisem overgeplaatst en in sjablonen gegoten. Avontuur wordt gekruid met vlinders in de buik en met aangepaste humor. Ook de personages lijken uit vorige verhalen gestapt, zowel de bereisd…Lees verder
Miete en haar broer Bertus brengen de vakantie door bij hun excentrieke tante. In tegenstelling tot Bertus is het meisje erg ondernemend. Ze doorstaat de testen van een geheime jongensclub die gehuisvest is in een boomhut in het Biezebos en wordt daardoor een echte 'Peppel.' Als er diamanten worden gestolen, zijn het de vier Peppels die, met gevaar voor eigen leven, de dieven achter de tralies weten te krijgen. Met het vindersloon wordt het Biezebos voor tante aangekocht, waarmee het gevaar voor uitbreiding van een vuilnisbelt wordt afgewend. Spannend avonturenverhaal dat zich afspeelt in België. De gebeurtenissen en de weergave van gedachten en gevoelens van tienjarigen zorgen voor vele identificatiemogelijkheden (Miete en Senne worden bijvoorbeeld verliefd op elkaar). Raadsels en grappen, populair taalgebruik, woordspelingen, de ruime bladspiegel, de korte zinnen en de vele dialogen verhogen de leesbaarheid. Dynamische, paginagrote zwartwitpentekeningen met verschillende vormen van …Lees verder

De Marbello diamanten

Marc de Bel is al lang geen onbekende meer in kinderboekenland. Zijn oudere boeken ('Het ei van oom Trotter', 'De beha-boomhut', 'De zusjes Kriegel', …) vol gekke namen, vreemde verschijnsels, dappere vrienden, prachtige natuur sloegen in als een bom en verdienen zeker waardering.
Helaas is De Bel ondertussen aan het herkauwen geslagen. Neem een snuifje knoedelgekke peppels (want zo noemen de vrienden zich dit keer), een kleurrijk personage dat de wereld rondtrok, een bos met een boomhut, enkele boeven, een handvol buit, spanning en avontuur. Meng dit alles tesamen en je hebt vermoedelijk de juiste formule om zelf een boek van De Bel te schrijven.
Ook dit keer werkte hij samen met Jan Bosschaert, maar ook die heeft zichzelf niet heruitgevonden. Waar duo’s als Roald Dahl en Quentin Blake steeds voor vuurwerk en magie bleven zorgen, is dit duo een beetje aan vernieuwing toe. Sinds de eerste uitgave van De Marbello diamanten werkte Marc De Bel zijn boeken over de knotsgekke p…Lees verder

De Marbello diamanten

Miete gaat samen met haar broer Bertus logeren bij tante Pretselder. Die woont in een pas gekocht huis in Kruisem. De avontuurlijke Miete ziet het al helemaal voor zich: genieten in de tuin, alle dagen heerlijk zwemmen in de vijver en natuurlijk op ontdekking in het nabijgelegen Biezebos. Daar ontdekt ze de boomhut van de Volwaardige Knoedelgekke Pebbels en ze mag, na enkele proeven, toetreden tot het genootschap. Miete vindt dat top, ook omdat ze dan wat meer bij Senne kan zijn. Als tante Pretselder haar auto moet afstaan aan een bende diamantrovers en Miete deze op het spoor komt, wacht hen een fantastisch avontuur. Mede door het speciale taalgebruik een heel leuk verhaal voor kinderen. Alle bladzijden zitten vol vaart en actie. Wat sommige verhaallijnen, zoals de ufo's en het milieuschandaal, erbij komen doen, zal hopelijk in het vervolgboek duidelijk worden. De omslagillustratie geeft de kern van het boek goed weer, de andere tekeningen zijn minder mooi uitgewerkt.


Over Marc de Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia