Boek
Nederlands

Het dorp van de zwaluwen : Oradour-sur-Glane

Marc De Bel (auteur)
+1
Het dorp van de zwaluwen : Oradour-sur-Glane
×
Het dorp van de zwaluwen : Oradour-sur-Glane Het dorp van de zwaluwen : Oradour-sur-Glane

Het dorp van de zwaluwen : Oradour-sur-Glane

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Door de ogen van vier personen maken we de wraakactie mee van de SS, die in de Tweede Wereldoorlog (op 10 juni 1944) een Frans dorp uitmoordt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
Het dorp van de zwaluwen : Oradour-sur-Glane
Auteur
Marc De Bel
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2021
193 p. : ill.
ISBN
9789463833097 (paperback)

Besprekingen

Het indrukwekkende verhaal van de moordpartij die de SS op 10 juni 1944 uitvoerde in het Franse dorpje Oradour-sur-Glane. Daarbij werden 642 mannen, vrouwen en kinderen uit wraak zeer wreed vermoord, terwijl het ook nog het verkeerde dorp bleek te zijn. Door de ogen van vier verschillende personages worden de gebeurtenissen van die dag op verschillende tijdstippen in de ik-vorm beschreven. Het zijn Roger (8), die van plan is te gaan zwemmen, Robert (18) die uitkijkt naar de voetbalwedstrijd, dit in tegenstelling tot Armand (29) die bij de vorige wedstrijd zijn been brak. En tenslotte Mademoiselle Denise (24) die onderwijzeres in het dorp is. Daarnaast gaan er nog twee hoofdstukken over 11 juni; er bleken zes overlevenden die het verhaal na konden vertellen. De verschillende vertelperspectieven geven een goed beeld van de gruweldaden. Er zijn zo'n twintig zwart-witfoto’s uit de beschreven periode opgenomen, naast de foto van het dorp op het omslag. Achterin staan een lijst met personag…Lees verder

Het dorp van de zwaluwen

Het leven kan zo eenvoudig en mooi zijn: de zon schijnt, een dorp in Frankrijk, waar iedereen zijn dagelijkse bezigheden heeft. Een schooljuffrouw die naar school fietst en nog even een bezoek brengt aan een goede vriend, Armand, die met een been in het gips in bed ligt. En dan heb je nog de kleine belhamel, Roger, die niets liever doet dan kattenkwaad uithalen en die zomaar opbotst tegen Robert, de ploegmaat van Armand. Hij heeft met zijn 18 jaar juist afgesproken met een meisje om naar het bal te gaan. Het gewone leven wordt plots grondig verstoord door de komst van bulderende vrachtwagens vol Duitse soldaten. Eerst denken ze dat het een gewone controle is. Die gedachte wordt snel verlaten wanneer iedereen op het kerkplein wordt verzameld, mannen gescheiden worden van vrouwen en kinderen, en de brutaliteit van de Duitse soldaten toeneemt. Het vervolg is gewoonweg gruwelijk: het hele dorp wordt uitgemoord op afschuwelijke wijze. Deze ellendige 24 uur worden in het boek beschreven …Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia