Boek
Nederlands

Marie : codenaam: Jeanne

Marc de Bel (auteur)

Marie : codenaam: Jeanne

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als in 1944 in een Vlaams dorp een collaborateur wordt doogeschoten, straffen de Duitsers het hele dorp. Een boerendochter wordt met een aantal dorpsgenoten afgevoerd naar concentratiekamp Ravensbrück.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
Marie : codenaam: Jeanne
Auteur
Marc de Bel
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2017
460 p. : ill.
ISBN
9789461316295 (hardback)

Besprekingen

Het is 1944. De oorlog woedt al vier jaar, maar in het Vlaamse dorp Meenbeek blijft het rustig en houdt Marie Pauwels (16) zich vooral bezig met romantische dromen. Het onbezorgde leven van Marie eindigt echter plotseling als een plaatselijke collaborateur wordt doodgeschoten en het hele dorp hiervoor wordt gestraft. Marie wordt met een aantal anderen afgevoerd naar het concentratiekamp Ravensbrück en dan begint de verschrikkelijke strijd om te overleven. Derde deel van de op waarheid berustende trilogie* over de familie Pauwels, echter goed los te lezen. Het in de ik-vorm geschreven verhaal geeft een zeer aangrijpend beeld van het leven in een concentratiekamp, waarbij, door de mensonterende omstandigheden Marie binnen korte tijd opgroeit van naïeve tiener tot een door leed getekende volwassen vrouw. Het geheel wordt afgewisseld met dagboekfragmenten van de hoofdpersoon en is geïllustreerd met historische foto's. De auteur, vooral bekend door zijn kinderboeken, heeft met deze trilogi…Lees verder

Marie

Dit derde deel van de trilogie over de familie Pauwels is perfect afzonderlijk te lezen. Het rustige leven van Marie Pauwels eindigt plots als een plaatselijke collaborateur vermoord wordt en het hele dorp daarvoor wordt gestraft. Ook Marie wordt afgevoerd naar het concentratiekamp Ravensbrück. Het verhaal is verteld in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm vanuit het standpunt van Marie. Er zijn heel veel dialogen. Daardoor komt het verhaal heel aangrijpend over. De gebeurtenissen in de concentratiekampen grijpen je naar de keel. Jammer dat de aanloop daarnaartoe zo lang duurt, pas 145 pagina’s later zitten we in een echte oorlogstijd.



Dit deel van het verhaal is prachtig verwoord en heel innemend. Je blijft als lezer onwetend over de andere dorpelingen en over de ouders en familie van Marie en Mira. Vooraan vind je een stamboom van de familie Pauwels. Achteraan zijn er een nawoord en een zwarte en witte epiloog. Je leest hoe het met alle personages is vergaan n…Lees verder

Over Marc de Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia