Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Nelle, blankgoud

Marc de Bel (auteur)
+1
Nelle, blankgoud
×
Nelle, blankgoud Nelle, blankgoud

Nelle, blankgoud

In de reeks:
Nelle; 2
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Los te lezen vervolg op 'De heks van Cruysem'* over het leven van Nelle in de 17e eeuw. Nelle (15, ik-figuur) heeft onderdak gevonden bij de oude Agripus en zijn kleinzoon Wiete. Ze spelen poppenkast op kermissen. Samen met Wiete gaat Nelle op zoek naar een betere toekomst in de Oriënt, dan in het Vlaanderen van die tijd mogelijk is voor poppenspelers zoals zij. Zij komen echter als slaven terecht in Barbarije. Er zijn 76 (zeer) korte hoofdstukken in vijf delen. Naast het voorwoord is er een lijst met illustratieverantwoording en een stuk over het vrijkopen van christenslaven. Het verhaal wordt van prachtig beeld voorzien met kleurenreproducties van (contemporaine) kunstwerken en documenten die een goed beeld van de 17e-eeuwse samenleving geven. Het lettertype is aan de kleine kant voor de doelgroep. Het taalgebruik vereist een zekere belezenheid, maar door de vaart van het verhaal worden ook minder goede lezers wel meegenomen. Vanaf ca. 13 jaar.

Nelle

‘Nelle Blankgoud’ is de opvolger van het bekroonde boek ‘Nelle, de heks van Cruysem’. Hoewel het boek naadloos aansluit op het vorige, kan het ook afzonderlijk gelezen worden.

We ontmoeten Nelle in Vlaanderen, anno 1635. Na de terechtstelling van haar tanta Clara als heks en het platbranden van hun hut, krijgt Nelle onderdak bij haar liefje Wiete en diens grootvader Agripus. Nelle en Wiete verwachten hun eerste kindje. Ze hebben rust gevonden, houden van elkaar en het leven lacht hen weer wat toe. Samen gaan ze weer op pad, naar kermissen in de omliggende dorpen, om poppenkast te spelen. Jammer genoeg is de invloed van de pastoors, de bisschoppen en het katholicisme in het algemeen erg groot en wordt er nogal hardhandig opgetreden tegen deze ‘duivelsche kunstenmaekers’. Nelle en Wiete hebben het niet gemakkelijk.

Tijdens een van hun voorstellingen ontmoeten ze Mona en haar broer Rikkert. Zij hebben het plan opgevat om met een koopvaardijschip mee te varen naar…Lees verder

Over Marc de Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia