Boek
Nederlands

Jij en ik : verhalen over vriendschap en vluchtelingen

Margaretha van Andel (auteur), Arienne Bolt (auteur), Alyze Bos (auteur)

Jij en ik : verhalen over vriendschap en vluchtelingen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter eten hebben gegeven? Wat doe je als een kind uit een ver land in je klas komt? En hoe zou je op een andere planeet worden ontvangen als je de aarde moet ontvluchten? Bundel met verhalen en gedichten van verschillende schrijvers over vluchtelingen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vluchtelingen

Besprekingen

Bundel met verhalen en gedichten van negentien verschillende auteurs over vriendschap en vluchtelingen. Een afwisselend geheel met verhalen in heden, verleden en toekomst en met aandacht voor verschillende perspectieven: (potentiële) vluchtelingen met uiteenlopende achtergrond en mensen in het gastland die hen kritisch, verwonderd of hartelijk benaderen. De bijdragen variëren van realistisch (bijvoorbeeld de autobiografische bijdrage van Jan Terlouw die oproept tot politiek engagement) tot fantastisch (twee sciencefictionverhalen en een verhaal waarin een jongen die zich nogal kritisch uitlaat over vluchtelingen in een magische context zelf ervaart hoe het is om op de vlucht te zijn). De variatie en perspectiefwisseling vergroot de betrokkenheid bij het actuele onderwerp. Wie de ‘vreemdeling’ is, hangt af van het perspectief. Sterker nog: de ‘vreemdeling’ houdt op te bestaan, zodra je je inleeft in de persoon. Dat brengen deze verhalen teweeg. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Margaretha van Andel

Margaretha van Andel (Gorinchem, 26 mei 1959) is een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken en vertaalster.

Levensloop

Margaretha van Andel werd geboren in een gezin met drie kinderen. Zij groeide op op een boerderij in het Brabantse Andel. Op 12-jarige leeftijd verloor zij haar vader en werden de koeien verkocht. Het gezin bleef op de boerderij wonen. Na de lagere school behaalde zij haar Havo-diploma. Van Andel is getrouwd. Zij woonde met haar man enige jaren in China en Pakistan.

Van Andel begon haar schrijverscarrière met schrijfwedstrijden: korte verhalen voor volwassenen. Die verhalen werden onder meer gepubliceerd in HP/De Tijd en Trouw. Een aantal van haar eerste boeken verscheen onder het pseudoniem Emma van Andel. Naast kinderboekenschrijver is zij vertaalster. Zij vertaalde onder meer De tovenaar van Oz van L. Frank Baum, voor Lemniscaat (2019).

Verhalen van de Fladder…Lees verder op Wikipedia