Strip
Nederlands
Titel
De muzikant
Auteur
Marjane Satrapi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Poulet aux prunes
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005
86 p. : ill.
ISBN
90-450-1362-2

Besprekingen

In haar nieuwe striproman -- verkozen tot beste album op het festival van Angoulême -- blijft Satrapi bij de spaarzame zwart-witstijl van haar geroemde serie 'Persepolis', maar wendt ze een complexere verhaaltechniek aan. Het verhaal van haar oom Nasser Ali Khan wordt tweemaal verteld. In de eerste vijftien pagina's krijgen we het 'objectieve' verhaal, hoe de beroemde muzikant in november 1958 besluit te sterven omdat hij geen nieuwe tar kan vinden die even goed klinkt als zijn oude, gebroken tar. Daarna volgen zeven hoofdstukken, naar de zeven dagen waarin Nasser Ali zich neerlegt, vast en wacht op de dood. Deze hoofdstukken verklaren de redenen voor de zelfmoord, maar bevatten ook herinneringen en gedachten, een ontmoeting met de dood, blikken op de toekomst en een enkel optreden van de auteur zelf in die toekomst. Het laatste hoofdstuk keert terug naar de openingsscène en toont ons de dieper liggende reden voor Nasser Ali's zelfmoord. Zoals steeds bij Satrapi worden elementen van h…Lees verder
Een realistisch stripverhaal, tekeningen in zwart-wit, teksten in balloons of in losse blokken tussen de tekeningen. Het stripverhaal omvat acht dagen uit het leven van de Iraanse musicus Nasser Ali. Nasser zit gevangen in een slecht huwelijk. Hij leeft voor zijn muziek, maar als hij een nieuw instrument nodig heeft en het spelen daarop hem geen plezier meer geeft, besluit hij afscheid te nemen van het leven. In de acht dagen die volgen, overdenkt hij zijn leven, maar komt niet op zijn besluit terug. De Iraanse auteur Marjane Satrapi werds eerder bekend door haar beeldromancyclus 'Persepolis'. Ook dit stripverhaal is zeer interessant van inhoud. De tekeningen zijn mooi zwart-wit en doen soms denken aan de houtsneden van Frans Masereel.

Over Marjane Satrapi

CC BY 3.0 - Foto van/door Georges Bird

Marjane Satrapi (Perzisch: مرجان ساتراپی ; Rashjt, Iran, 22 november 1969) is een illustrator, striptekenaar en filmregisseuse.

Biografie

Marjane Satrapi werd in 1969 geboren in een Iraanse familie van communistische signatuur. Zij groeide op in Teheran gedurende de Iraanse Revolutie en de aanvang van de oorlog tussen Irak en Iran. Een oom, leider van de Iraanse Communistische Partij, aan wie ze zeer gehecht was, werd vermoord door de nieuwe islamitische machthebbers.

In 1984, op de leeftijd van veertien jaar, sturen haar ouders haar naar Wenen om te ontsnappen aan de oorlog en het Iraans regime. Na haar middelbare studie trok zij naar Frankrijk en volgde de cursussen aan de École supérieure des arts décoratifs de Strasbourg.
Een ontmoeting met stripauteur David B. betekende een keerpunt in haar leven, omdat hij haar een passie voor het medium strip bijbracht. In haar eerste albums is de tekenstijl van David B…Lees verder op Wikipedia