Boek
Nederlands

Psychologie van de kunst : een abecedarium

Mark Kinet (auteur), Arnon Grunberg (inleider), Paul Verhaeghe (inleider)
Kunstfilosofische notities.
Titel
Psychologie van de kunst : een abecedarium
Auteur
Mark Kinet
Inleider
Arnon Grunberg Paul Verhaeghe
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Garant, 2013
180 p. : ill.
ISBN
9789044130676 (paperback)

Besprekingen

Korte, erudiete beschouwingen, alfabetisch gerangschikt, van een vooraanstaand Belgisch psychiater. Aan bod komen alle vormen van kunst, maar ook kunsttermen, filosofie en aanverwante onderwerpen, bezien door een psychologische bril. Een willekeurige greep uit de onderwerpen: regels, proces, Orpheus, Nietzsche, kitsch, muze. De door het boek verspreide werken van Belgische hedendaagse kunstenaars staan volkomen los van de tekst. De taal is compact, zonder uitweidingen of verklaring van termen of namen. Stimuleren doet het proza in elk geval, schrijft Arnon Grunberg in zijn korte voorwoord. Dat is waar, maar dat vereist behoorlijk wat kennis en concentratie. Anders rest een interessant, maar cryptisch boek dat, ondanks de vele plaatjes (in kleur), de voorkant en de titel, niet gaat over beeldende kunst.

Over Mark Kinet

Mark Kinet (Wilrijk, 1958) is een Belgisch psychiater, psychotherapeut, psychoanalyticus, essayist en auteur. Hij houdt praktijk in Sint-Martens-Latem.

Biografie

Mark Kinet studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij specialiseerde zich in de psychiatrie bij prof Roland Pierloot (UPC KULeuven – Kortenberg) en middels het postgraduaat aldaar in de psychoanalytische therapie bij prof Serge Verhaest. Na eigen analyses bij prof Jacques Schotte en prof Hubert Van Hoorde was hij verbonden aan de Belgische School voor Psychoanalyse (1992-2010), maar ging nadien een onafhankelijke weg.

Hij was voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie, bestuurslid bij de B-NL Stichting Psychoanalyse en Cultuur . Hij was van 1992-2010 hoofdarts van het psychiatrisch ziekenhuis Kliniek St Jozef -Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie- te Pittem.

Hij is oprichter…Lees verder op Wikipedia