Strip
Nederlands
In Passages lopen ‘tijd’ en ‘keuzes maken’ als twee rode draden doorheen vier verhaallijnen. De verhaallijnen lijken ook verweven, maar is dit wel zo?
Titel
Passages
Auteur
Martha Verschaffel
Taal
Nederlands
Uitgever
[Borgerhout]: Bries, 2021
[240] p. : ill., z/w
ISBN
9789461740373 (hardback)

Besprekingen

De geruisloosheid van het passeren

Als je antwoorden wil, zit je verkeerd bij Martha Verschaffel. Met haar tweede boek, Passages, roept ze fluisterend vragen op en laat ze kabbelend levens lopen.

'Mu' staat er gekerfd in de grafsteen van de Japanse regisseur Yasujiro Ozu. Dat betekent zo weinig als 'niets' of 'leegte', wat dan weer veel betekent voor wezens met een boeddhistische pedigree. En voor liefhebbers van poëtische cinema, waar diezelfde Ozu het 'pillow shot' introduceerde, een aangehouden, onbewogen beeld van een vaas, een waslijn of een verkeersbord, in ieder geval een shot zonder mensen en zonder directe bedoeling. Het is een stilleven dat buiten de tijd lijkt te staan, nauwelijks lijkt te bestaan. Ozu zette er zijn op zich al traag ontplooiende plots nog even mee op pauze. Als een ontspanning die de spanning moet opdrijven.

In Passages, zes jaar na haar debuut Lily, neemt Martha Verschaffel een thermoskan in beeld, het onderstel van een bureaustoel, een kubus in perspectief, een rechthoek zonder perspectief. Pagina's lang laat ze een computer vastlopen op een platformgame uit de oertijd van Atari. Het zijn verstillingen in kaders en kamers waar er so…Lees verder