Boek
Nederlands

De trouwe lezer

Max Seeck (auteur), Annemarie Raas (vertaler)
Titel
De trouwe lezer
Auteur
Max Seeck
Vertaler
Annemarie Raas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Uskollinen lukija
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2021
384 p.
ISBN
9789400512382 (paperback)

Besprekingen

De trouwe lezer

Eerste zin. De wind is sterker geworden en loeit onrustig rond de hoeken van het grote vrijstaande huis van glas en gepleisterd beton.

 

 

 

In de boeken van Roger Koponen, die wereldwijd een succes zijn, worden als heksen gebrandmerkte mannen en vrouwen op allerlei gruwelijke manieren gefolterd. Op een avond dat hij een lezing geeft, wordt zijn vrouw thuis vermoord. Op het dak van hun huis heeft iemand ‘Malleus Maleficarum’ in de sneeuw geschreven, een verwijzing naar de infame Heksenhamer, een middeleeuwse handleiding voor de aanpak van heksen. Vlak bij de plaats delict wordt een tweede dode vrouw aangetroffen en dan verdwijnt ook de gevierde schrijver. Moordrechercheur Jessica Niemi ontdekt met haar team dat alle moorden naar de inhoud van Koponens boeken verwijzen. Er is bovendien een geheimzinnig genootschap aan het werk dat het op Jessica zelf heeft gemunt, een steenrijke einzelgänger die voortdurend moet schipperen om haar geheime leven voor haar politiecollega’s en minnaars verborgen te houden.

Max Seeck won met De trouwe lezer de Finse debutantenprijs en heeft de vert…Lees verder

Filmisch en meeslepend geschreven debuutthriller over rechercheur Jessica Niemi. Rode draad vormt de Heksenjacht-trilogie van auteur Roger Koponen. Zeven moorden kunnen herleid worden naar deze boeken. Merendeels op vrouwen, gekleed in zwarte avondjurk, nagels en tenen zwart gelakt. Maria, Rogers vrouw, wordt dood gevonden, met een grijns aan tafel zittend. Na haar een vrouw die de heksenproef heeft doorstaan en dus dood in een wak beland. Wanneer hoofdrechercheur Sandra Porkka de auteur na een lezing naar Helsinki brengt omdat zijn vrouw is vermoord, wordt de auto onderweg staande gehouden door een man die zegt: 'Bent u bang voor wat u schrijft?' Daarna wordt zowel Roger als Sandra opgehangen in een bos en hun lichaam verbrand volgens middeleeuwse normen. Achter het geheel zit een occult gezelschap dat opereert vanuit de psychiatrische kliniek Bättre morgondag en een beweging pretendeert te zijn voor een betere toekomst. Pageturner van formaat.