Boek
Nederlands

Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Morgan Matson (auteur), Hanneke Majoor (vertaler)
+1
Een nieuwe zomer, een nieuw begin
×
Een nieuwe zomer, een nieuw begin Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
Een nieuwe zomer, een nieuw begin
Auteur
Morgan Matson
Vertaler
Hanneke Majoor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Second chance summer
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2013
456 p.
ISBN
9789026133510 (hardback)

Besprekingen

De zeventienjarige Taylor Edwards ontvlucht liever heikele situaties in plaats van de confrontatie aan te gaan. Nu haar ongeneeslijk zieke vader echter zijn laatste zomer met het gezin in hun vakantiehuisje wil doorbrengen, ziet Taylor zich voor een tweevoudige opdracht geplaatst: enerzijds moet ze haar vaders langzame aftakeling aanvaarden, anderzijds dient ze de confrontatie aan te gaan met gebeurtenissen uit het verleden. Herinneringen aan een zomer van vijf jaar geleden worden in steeds verder uitdijende flashbacks belicht. De precieze toedracht van de dramatische constellatie wordt slechts mondjesmaat meegedeeld, maar al snel blijkt dat Taylors buurjongen Henry en haar voormalige beste vriendin Lucy er een cruciale rol in spelen.
Net zoals in haar debuut Mijn reis met Jake put Morgan Matson nogal vrijblijvend uit vaak voorkomende thema’s in de adolescentenroman, zoals verliefdheid, vriendschap, verlangen naar de toekomst en coming of age, hier aangevuld met ro…Lees verder
De vader van de 17-jarige Taylor (ik-figuur) heeft kanker en zal nog maar korte tijd leven. Daarom besluit hij samen met het hele gezin de zomer door te brengen in hun vakantiehuis, waar ze al vijf jaar niet meer geweest zijn. Taylor wil eigenlijk niet. Buiten dat ze moeite heeft met de naderende dood van haar vader is er in de laatste zomer dat ze in hun tweede huis waren iets naars voorgevallen. Het verhaal ontwikkelt zich langs deze twee lijnen: Taylor ziet haar vader steeds verder achteruit gaan en moet het onafwendbare afscheid onder ogen zien. Daarnaast wordt stukje bij beetje onthuld wat er vijf jaar eerder is voorgevallen. Deze laatste, wat breed uitgesponnen verhaallijn maakt dat het zware thema behapbaar blijft. Taylor ziet onder ogen dat weglopen van problemen nooit de oplossing is. Ondanks de Amerikaanse setting biedt het verhaal voldoende identificatiemogelijkheden, mede vanwege het vleugje romantiek en het innemende karakter van de hoofdpersoon. Vanaf ca. 15 jaar.

Een nieuwe zomer, een nieuw begin

Een ferm boek dat je meeneemt naar het leven van een zeventienjarig meisje dat Taylor heet. De zomervakantie is net begonnen en ze staat op het punt van huis weg te lopen. Ze wil namelijk helemaal niet mee naar het vakantiehuis met haar gezin. Vijf jaar geleden waren ze er voor het laatst en toen is het helemaal misgelopen voor Taylor en is ze gewoon weggelopen van al haar problemen. De reden dat ze nu toch terug gaan is hun terminaal zieke vader die zijn laatste maanden met zijn gezin wil doorbrengen. Al snel loopt Taylor haar ex-vriendje, Henry, tegen het lijf en dit blijft ze doen tot ze stilaan opnieuw beginnen te praten. Uiteindelijk geven ze hun liefde voor elkaar nog een kans. Ondertussen gaat de vader steeds achteruit en moet hij stilaan afscheid beginnen te nemen. Dit is erg zwaar voor Taylor en even ziet het er naar uit dat ze opnieuw van alles en iedereen weg wil lopen.
Een boek dat zich een beetje op gang moet trekken, maar eenmaal je in het verhaal zit, laat het je …Lees verder