Boek Nederlands

Schoonheid en begeerte : gebruik en misbruik van het uiterlijk van de vrouw

Nancy Friday (auteur)

Schoonheid en begeerte : gebruik en misbruik van het uiterlijk van de vrouw

Nancy Friday (auteur)

1 exemplaar beschikbaar

Voornamelijk aan de hand van haar eigen ervaringen schetst de auteur een tijdsbeeld van de periode vanaf de jaren vijftig tot heden, waarin de veranderende relatie tussen uiterlijk, schoonheid en macht aan de orde komt.
Titel
Schoonheid en begeerte : gebruik en misbruik van het uiterlijk van de vrouw
Auteur
Nancy Friday
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The power of beauty
Uitgever
Utrecht: Bruna, 1996
576 p.
ISBN
90-229-8299-8

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Hoofdbibliotheek

zondag: 10:00 - 12:30
maandag: Gesloten
dinsdag: 10:30 - 19:30
woensdag: 10:30 - 17:00
donderdag: 10:30 - 19:30
vrijdag: 10:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 16:00

Adres

Moensstraat 19
2800 Mechelen
(Toon op kaart)

Contactgegevens

015 40 44 70
Beschikbaarheid Uitgave Plaats in de bib
Beschikbaarheid
Aanwezig
Uitgave
Bruna, cop. 1996
Plaats in de bib
MAGAZIJN : Non-fictie (zie infobalie)
418.12

Besprekingen

Met 'Diepe gronden' en 'Verboden vruchten' doorbrak Friday in de jaren '70 een taboe t.a.v. de vrouwelijke seksualiteit. In dit nieuwe boek richt ze zich op de macht van het uiterlijk in het algemeen. Met de opkomst van het feminisme en het toenemend aandeel van vrouwen op de arbeidsmarkt maakte de verbinding tussen schoonheid en macht plaats voor een nieuwe verhouding tussen vrouwen, mannen, ouders en kinderen. Het boek gaat echter over veel meer dan alleen de macht die schoonheid met zich meebrengt. Het schetst een caleidoscopisch beeld van de periode '50 tot heden, voornamelijk gezien door de ogen van Friday zelf. Het resultaat is een weinig samenhangend betoog zonder veel diepgang, dat dan ook nauwelijks tegemoet komt aan de verwachtingen die de titel wekt. Wel is het boek plezierig leesbaar en, zoals we van Friday gewend zijn, levendig en vol spitsvondigheden. Daarom toch een aanrader voor Friday fans en voor diegenen die gei͏̈nteresseerd zijn in een tijdsbeeld. Toptienboek.

Over Nancy Friday

Nancy Colbert Friday (Pittsburgh, 27 augustus 1933 – New York, 5 november 2017) was een Amerikaans auteur, bekend door haar werk over vrouwelijke seksualiteit en over vrouwenemancipatie.

Zij publiceerde succesvolle boeken over seksuele fantasieën van vrouwen (My Secret Garden en Forbidden Flowers). Deze boeken hebben haar een plaats gegeven tussen andere feministische pioniers op het gebied van de erotiek.

Biografie

Friday groeide op in Charleston (South Carolina) en ging naar Wellesley College in Massachusetts, waar zij in 1955 afstudeerde. Zij werkte korte tijd als verslaggever voor de San Juan Island Times en daarna als journalist voor tijdschriften in New York, Engeland en Frankrijk voor ze full-time schrijfster werd.

Friday overleed in 2017 op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer in haar woning in Manhattan, New York.

Het werk…Lees verder op Wikipedia