Strip
Nederlands

Kinky & Cosy

Nix (auteur)
Eenstrooks ballonstrips.
Titel
Kinky & Cosy
Auteur
Nix
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Blloan, 2015
292 p. : ill.
ISBN
9789462102637 (hardback)

Besprekingen

Een Vlaamse strip over twee meisjes in de puberleeftijd. In korte gags worden hun belevenissen opgetekend tegen een uiterst absurdistisch decor. De humor doet vaak aan landgenoot Kamagurka denken en ook de tekenstijl heeft raakvlakken met deze stripauteur. Dit album is een compilatie van de sinds 2001 verschenen vijf albums over het illustere duo in wie men wel de 'stoute versie' van Suske en Wiske zou kunnen zien. De braafheid van Willy Vandersteen heeft plaatsgemaakt voor ontwrichtende scènes uit het dagelijks leven waarbij controversiële onderwerpen niet geschuwd worden. De tekenaar (1969) die onder het pseudoniem Nix door het leven gaat, heet eigenlijk Marnix Verduyn en is naast striptekenaar en -docent in Brussel ook elektrotechnisch ingenieur. De strip is ook enige tijd als animatiereeks op de Vlaamse tv te zien geweest en heeft enkele prijzen op (inter)nationale festivals gewonnen. Onvermeld is scenarist Bart Schoofs. De bundel is fraai gebonden en luxe uitgevoerd. Enig nadeel …Lees verder

Over Nix

Nix is het pseudoniem van de Vlaamse cartoonist Marnix Verduyn (Kortrijk, 20 juni 1969). Hij staat vooral bekend om zijn gagstrips Kinky & Cosy.

Biografie

Nix is burgerlijk ingenieur elektrotechniek en docent aan het stripatelier van het Brusselse St.-Lucas Instituut. Hij publiceert onder meer in Le Vif Focus, Yeti, PAN, Spirou, Le Feraille Illustré, De Standaard, De Morgen en Focus Knack.

Zijn bekendste reeks Kinky & Cosy was ook gedurende een aantal seizoenen als animatieserie te zien in het televisieprogramma Volt. In 2006 won het Kinky & Cosy-album Is het nog ver? de prijs voor het beste humoralbum op het Internationale Stripfestival van Angoulême. In 2007 won het derde album van Kinky & Cosy de jeugdprijs, Le petit Spirou, op de stripveertiendaagse van Brussel.

Een andere stripreeks van Nix is Billy Bob, een absurde humo…Lees verder op Wikipedia