Het ei van egel

Nozomi Takahashi (auteur), Siska Goeminne (vertaler)
+1
Het ei van egel
×
Het ei van egel Het ei van egel
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Egel wil ook een ei, net als Eend. Hij is helemaal gelukkig als hij een rond, stekelig ding vindt. Zijn vriendjes lachen hem uit, maar Egel wacht geduldig tot er een kleintje uitkomt. Prentenboek met eenvoudige collages in natuurlijke kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Egels, Eieren
Titel
Het ei van egel
Auteur
Nozomi Takahashi
Vertaler
Siska Goeminne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'oeuf d'Hérisson
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789058389282 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Wanneer Egel vastberaden is om een ei uit te broeden, houdt niets of niemand hem nog tegen. Zelfs zijn sceptische soortgenoten, die hem erop wijzen dat egels geen eieren uitbroeden, niet. Dat Egels ei geen conventioneel vogelei is, maar meer iets van een kastanjebolster heeft, verklapt de cover al. Egel zingt wiegeliedjes, houdt zijn ei droog en beschermt het tegen de zon. Wanneer het door een storm wegrolt en openbarst, is Egel ontroostbaar. Niet omdat zijn ei geen echt ei blijkt te zijn, maar omdat het kapot is. De tranen zijn snel vergeten als een kleine rups met stekels tevoorschijn komt. Dan is Egel de gelukkigste vader op aarde en dat deze kleine rups stiekem geen egel is, daar maakt niemand een probleem van. ‘Alles kan, als je er maar in gelooft.’ Dat is de moraal die het boek wil meegeven.
Het prentenboekendebuut van de Japanse illustratrice Nozomi Takahashi wordt vooral gedragen door de tekeningen. Wanneer een storm Egels ei wegblaast, vertelt de tekst ons enkel dat er e…Lees verder
Op een morgen ziet Egel Eend op een ei zitten, binnenkort krijgt Eend kuikens. Ik wil ook een ei, denkt Egel. En zomaar bij de boom vindt Egel zijn eigen ei: het is groen, rond en heeft stekels. Dat is het ei voor Egel. Hij zit erop en zorgt ervoor. Egels vriendjes moeten lachen en zeggen dat het geen ei is en dat er nooit iets uit zal komen. Tijdens een storm waait Egels ei weg en gaat het stuk. Toch komt er een kleintje uit te voorschijn. 'Minder is meer' is het devies dat op gaat voor dit prentenboek. Het korte heldere verhaal, dat ruimte laat voor de verbeelding, wordt bijgestaan door prettige eenvoudige, collages van de Japanse illustrator in gemengde techniek (collage, papier, verf). Een koddige, nieuwsgierige Egel leeft in een kleine wereld vol groen- en bruintinten. De eenvoudige tekst, in groot lettertype zonder schreef, staat in de prenten. Ingetogen maar krachtig prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Het ei van Egel

Wanneer Egel Eend haar eieren ziet uitbroeden, besluit Egel dat hij ook een ei wil. Onderaan een boom vindt Egel zijn ei. Het is rond en heeft veel stekels. Precies als hij. Egel koestert het als geen ander. Wanneer zijn vrienden langs komen, wijzen ze Egel er op dat zijn inspanningen voor niets zullen zijn. Dat is helemaal geen ei! ‘Wel waar’ roept Egel!
En dan komt er een hevige wind die het ei van Egel weg blaast. Egel rent het achterna. Wanneer hij zijn ei, helemaal gebroken, terugvindt, barst hij in tranen uit. Hebben zijn vrienden dan toch gelijk?
Een eeuwenoude wijsheid ‘Alles kan, als je er maar in gelooft’, wordt hier door de auteur Nozomi Takahashi, in een nieuw jasje gestoken. Vele emoties keren terug in dit eenvoudige verhaal: verwondering, ontroering, verdriet, boosheid ... Met enkele knip-, plak- en tamponeerkunsten weet de auteur-illustrator ze in de illustraties tot leven te brengen. Het lettertype is, net zoals de figuren uit het boek, rond en eenvoudig. S…Lees verder