Strip
Nederlands

Vier ontmoetingen

Osamu Tezuka (auteur)
+1
Vier ontmoetingen
×
Vier ontmoetingen Vier ontmoetingen

Vier ontmoetingen

In de reeks:
Boeddha; 2
Alle leven is heilig...
Zo luidde het levensmotto van de manga-meester Osamu Tezuka (1928-1989), de ongekroonde peetvader van de Japanse graphic novel. Naast tientallen manga-jeugdreeksen, waaronder Astro Boy, schreef en tekende Osamu drie grote literaire reeksen, waarvan Boeddha verreweg de belangrijkste en meest aansprekende is.
In de kern vertelt Tezuka in de Boeddha-reeks het verhaal
Titel
Vier ontmoetingen
Auteur
Osamu Tezuka
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The four encounters
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2006
411 p. : ill.
ISBN
9789024554874

Besprekingen

Deel 2 van een reeks historische, in zwart-wit getekende graphic novels over het leven van de Boeddha in de voor de Japanse striptraditie karakteristieke mangastijl, waarin naast keiharde geweldscènes veel ruimte is voor absurde humor en verbeelding van de meest uiteenlopende personages. In een klein koninkrijk aan de voet van het Himalayagebergte groeit de jonge prins Siddartha beschermd op. Al op jonge leeftijd is hij zich bewust van de spirituele weg die hij gaat afleggen om te transformeren tot de Boeddha. In dit deel wordt de prins hopeloos verliefd op een kasteloze vrouwelijke bandiet, die optrekt met een paria, die over paranormale gaven beschikt. Deze twee fungeren als katalysator voor de geestelijke ontwikkeling van Siddartha. Naar vorm en inhoud is dit een artistiek hoogstaande serie. Grafisch is het een kunstwerk, waarin naast de indringende rol van de personen, de decors en landschappen aparte aandacht verdienen. Vervolg op 'Kapilavastoe' (2006)*.

Over Osamu Tezuka

Osamu Tezuka (手塚治虫, Tezuka Osamu, Toyonaka, Osaka, 3 november 1928 – Chiyoda, 9 februari 1989) was een Japans mangaka en animator. Vanaf zijn debuut in 1946 tot zijn overlijden in 1989 bevond hij zich op de voorgrond van de manga-scène in Japan. Omwille van zijn grote hoeveelheid werken, vernieuwende technieken, populariteit en invloed, wordt hij beschouwd als de vader van de manga. Hij wordt vaak de “God van manga” (漫画の神様, Manga no Kami-sama) genoemd.

Jonge jaren

Osamu Tezuka werd geboren in Osaka, maar groeide op in het nabijgelegen stadje Takarazuka. Zijn ouders waren progressief. Zij maakten deel uit van de hogere middenklasse en hadden een grote belangstelling voor kunst. Zijn moeder hield van drama en zijn vader van film. Als kind tekende Tezuka veel. Toen al toonde hij een opmerkelijk talent.

Tijdens zijn jeugd was hij getuige van de militarisering en de steeds belangrijker wordende rol van propagan…Lees verder op Wikipedia