Boek
Nederlands

Zonder de top te bereiken : een reis door de Himalaya

Paolo Cognetti (auteur), Yond Boeke (vertaler), Patty Krone (vertaler)
+1
Zonder de top te bereiken : een reis door de Himalaya
×
Zonder de top te bereiken : een reis door de Himalaya Zonder de top te bereiken : een reis door de Himalaya

Zonder de top te bereiken : een reis door de Himalaya

Genre:
Titel
Zonder de top te bereiken : een reis door de Himalaya
Auteur
Paolo Cognetti
Vertaler
Yond Boeke Patty Krone
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Senza mai arrivare in cima : viaggio in Himalaya
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
143 p. : ill.
ISBN
9789403181806 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Hebben ze in Nepal nu ook al Red Bull?

Bestsellerauteur Paolo Cognetti (42) trekt door Nepal, maar uit zijn reisboek leer je noch hem, noch de bergen van Dolpo beter kennen.

Aan het einde van zijn veertigste levensjaar vertrekt de Italiaanse bestsellerauteur Paolo Cognetti met vrienden naar de Nepalese regio Dolpo in de Himalaya. In een maand zullen zij te voet, en met een 47-koppige karavaan - mensen én muildieren - in hun kielzog, over meer dan 5.000 meter hoge passen langs de grens met Tibet trekken.

Dolpo belooft 'klein Tibet op Nepalees grondgebied' te zijn, onaangetast door de moderne tijd en een alternatief voor Tibet, dat volgens de schrijver 'onbereikbaar' is geworden. Niet vanwege grenskwesties of visumproblemen, maar omdat 'het oude rijk van monniken, kooplieden en nomadische herders' eenvoudigweg niet meer bestaat. Eerst was er de bezetting van het Chinese leger in de jaren 50, de Culturele Revolutie in de jaren 60 en 70, en tot slot het nieuwe kapitalistische China dat de Tibetanen instantnoedels en nep-Coca Cola bracht.

Zonder de top te bereiken is Cognetti's eerste non-fictiewerk en moet gezien worden als de afsluite…Lees verder

Gedeelde eenzaamheid

Bergbeklimmers planten vlaggen op de toppen van de bergen, niet zo Paolo Cognetti: hij loopt er liever in een kringetje omheen.

Als kleine jongen droomde ­Paolo Cognetti ervan om alpinist te worden. Die jeugddroom moest hij noodgedwongen opbergen, want de schrijver die wereldfaam oogstte met De acht bergen, heeft last van hoogteziekte. Een ironische speling van het lot, want de liefde voor de bergen is de Milanese auteur met de paplepel ingegoten. Toch zoekt hij het in zijn boeken steeds weer hogerop.

Na zijn overdonderende succes had Cognetti behoefte aan een verzetje. Eind 2017 verliet hij zijn vertrouwde Valle d'Aosta en ging hij een frisse neus halen in de Himalaya, zijn personage Pietro uit De acht bergen achterna. Een maand lang trotseerde hij de gevreesde hoogteziekte en trok hij over meer dan vijfduizend meter hoge passen door het noordwesten van Nepal, langs de grens. Tibet is namelijk grondig gekoloniseerd en verpest door China, maar in Dolpo bestaat nog een klein Tibet waarop de geschiedenis geen vat heeft gekregen. Zijn goede vrienden Nicola en ­Remigio gingen mee op avontuur, wan…Lees verder

Observaties over een verloren koninkrijk

Bestsellerauteur Paolo Cognetti trekt door Nepal, maar uit zijn reisboek leer je noch hem, noch de bergen van Dolpo beter kennen.

Aan het einde van zijn veertigste levensjaar vertrekt de Italiaanse bestsellerauteur ­Paolo Cognetti (Milaan, 1978) met vrienden naar de Nepalese regio Dolpo, een afgelegen gebied in de Himalaya. In een maand zullen zij te voet, en met een 47-koppige karavaan (mensen én muildieren) in hun kielzog, over meer dan vijfduizend meter hoge passen langs de grens met Tibet trekken.

Dolpo belooft 'klein Tibet op Nepalees grondgebied' te zijn, onaangetast door de moderne tijd en een alternatief voor Tibet, dat volgens de schrijver 'onbereikbaar' is geworden. Niet vanwege grenskwesties of visumproblemen, maar omdat 'het oude rijk van monniken, kooplieden en nomadische herders' eenvoudigweg niet meer bestaat. Eerst was er de bezetting van het Chinese leger in de jaren vijftig, de Culturele Revolutie in de jaren zestig en zeventig, en tot slot het nieuwe kapitalistische China dat de Tibetanen instantnoodles en nep-Coca Cola bracht.Zonder de top te bereiken is Cognetti's eerste…Lees verder

Heerlijk hoogteziek

BOEKENBAL

PAOLO COGNETTI Zonder de top te bereiken

Beweren dat Paolo Cognetti (42) iets met bergen heeft, is als zeggen dat Jeroen Meus weleens een klontje boter gebruikt. De Italiaanse auteur, die in zijn roman ‘De acht bergen’ met bezwerende beschrijvingen van alpenweides en bergmeertjes wereldwijd lezers wist te ontroeren, lijkt alleen op zuivere berglucht te kunnen overleven. In zijn nieuwe boek ‘Zonder de top te bereiken’, een reisdagboek inclusief enkele schetsen van pieken en dalen, zoekt hij zijn alpinistische geluk niet in de Valle d’Aosta, maar in de Himalaya. Wie in tientallen landen bestsellerlijstjes aanvoert, kan zich iets permitteren. Zijn 40ste verjaardag – en een dreigende midlifecrisis? – vieren met een expeditie van 22 mensen en 25 muildieren naar de Tibetaanse hoogvlakte, bijvoorbeeld. In het kielzog van de door hem bewonderde Amerikaanse boeddhist, milieuactivist en schrijver Peter Matthiessen – en met een exemplaar …Lees verder

Sterven aan de vooruitgang

In zijn nieuwe boek reist Paolo Cognetti naar de Himalaya, waar hij merkt hoe de traditionele Tibetaanse cultuur bedreigd wordt door consumptie en vervuiling.

In De acht bergen , de roman die Paolo Cognetti drie jaar geleden vanuit zijn berghut in de Valle d’Aosta naar de toppen van het internationale literaire hooggebergte katapulteerde, komt een scène voor die in de Himalaya speelt. Meer zelfs, die hele roman is opgebouwd als een flashback, waarbij de verteller vanuit die bergen terugblikt op zijn jeugd in de Italiaanse Alpen. In de bewuste scène legt een oude Nepalees aan de verteller uit dat in het wereldbeeld van zijn cultuur het centrum van de wereld de berg Sumeru is, waar acht kleinere bergen omheen liggen. Wie zal op het einde van zijn leven meer geleerd hebben, zo besluit hij zijn exposé, hij die Sumeru beklommen heeft, of hij die de tocht langs de acht bergen heeft gemaakt?

In zijn nieuwe boek, Zonder de top te bereiken , komt Cognetti terug op die vraag en legt hij een wezenlijk verschil bloot tussen de boeddhistische manier om ze te beantwoorden en de westerse. Westerlingen willen altijd naa…Lees verder

Na het wereldwijde succes van zijn eerste roman 'De acht bergen' trok Paolo Cognetti in 2017 naar het Himalaya-gebergte in Nepal. Zijn doel was rond de berg Kailash te trekken, zoals Tibetaanse pelgrims al eeuwen doen. Dit ondramatische reisverslag lijkt vooral bedoeld voor Himalaya-liefhebbers, maar van individueel bergbeklimmen is geen sprake. Cognetti gaat op pad met twee vrienden, inheemse dragers en verscheidene lastezels, een karavaan van 28 zielen. Ze klimmen en dalen over bestaande paden. Cognetti heeft hoogstens soms last van de ijle lucht, een maagprobleem en van het wat-doe-ik-hier-gevoel. Onderweg reflecteert hij op het mogelijk verloren gaan van de Tibetaanse cultuur, het toerisme en de gedachten in het beroemde dagboek van Peter Matthiessen over diens tocht door het gebergte. Hij vergelijkt het leven van de Tibetanen met dat van inwoners van de Alpen, waar hij zelf heeft gewoond. Hij hecht zich aan een aanhankelijk hondje – bijna geen Tibetaan die hij ontmoet, spreekt En…Lees verder

Over Paolo Cognetti

CC BY 3.0 - Foto van/door Fabio Artese

Paolo Cognetti (Milaan, 27 januari 1978) is een Italiaans schrijver en documentairemaker.

Hij begon een studie wiskunde aan de universiteit maar stapte vervolgens over naar de filmacademie van Milaan, de Civica Scuola di Cinema «Luchino Visconti», alwaar hij in 1999 afstudeerde. Sinds 2004 maakt hij documentaires. Daarnaast is hij als schrijver actief. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met zijn roman De acht bergen uit 2016 waarvoor hij onder andere de Premio Strega in Italië won, alsmede de Prix Médicis étranger in Frankrijk.

Werken

  • Fare ordine, Milaan, 2003
  • Manuale per ragazze di successo, Rome, 2004
  • Una cosa piccola che sta per esplodere, Rome, 2007
  • Sofia si veste sempre di nero, Rome, 2012 (vert. Sofia draagt altijd zwart, De Bezige Bij, Amsterdam, 2019)
  • Il nuotatore, met Mara Cerri, Rome, 2013
  • Le otto montagne…Lees verder op Wikipedia