Boek
Nederlands

Het eindstation

Patricia Cornwell (auteur), Marcella Houweling (vertaler)
Na de aanval van een 'weerwolf' komt patholoog-anatoom Kay Scarpetta wederom in groot gevaar.
Extra onderwerp
DET, spannend
Titel
Het eindstation
Auteur
Patricia Cornwell
Vertaler
Marcella Houweling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The last precinct
Editie
8
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2010
463 p.
ISBN
9789021804057 (paperback)

Besprekingen

Bij aanvang van Het eindstation houdt Kay Scarpeta, patholoog-anatoom en hoofd van de gerechtelijke forensische laboratoria in Richmond Virginia, schijnbaar alle troeven in handen. De seriemoordenaar Jean-Baptiste Chandonne -- bijgenaamd de weerwolf -- is na zijn mislukte aanval op Kay (lees Zwarte hoek, tiende in de Scarpeta-reeks) gearresteerd in afwachting tot hij zal terechtstaan voor diverse moorden. Kay is door de recente gebeurtenissen zowel mentaal als fysiek flink aangeslagen en wanneer blijkt dat haar nichtje Lucy Farinelli, omwille van haar tussenkomst die haar tante het leven redde, door de gerechtelijke instanties bij wijze van berisping op non-actief wordt gezet, slaat haar verbazing om in verontwaardiging. Er wacht haar trouwens nog meer ellende. Chardonnes machtige familie zorgt voor een gewiekst raadsman die hemel en aarde zal bewegen om de jury te overtuigen dat Chardonne het slachtoffer is van illegale FBI-praktijken. En wanneer het moordwapen waarmee …Lees verder
In 'Zwarte hoek'*, het voorgaande deel, wordt patholoog-anatoom Kay Scarpetta aangevallen door een 'weerwolf', een telg uit een misdaadkartel die daarvoor negen vrouwen en Kays vrouwelijke chef afslachtte. Kay wordt van deze laatste moord verdacht, de weerwolf ontkent alles en Kay en politieman Marino worden geconfronteerd met meer lijken, van o.a. een crimineel en een undercover agent. Met hulp van nicht Lucy en anderen komt de waarheid boven tafel. Op het nippertje weet Lucy Kay en zichzelf uit handen van de daders te redden. De daders ontsnappen en Kay wordt van alle blaam gezuiverd. Dit boek is bestemd voor de lezers die ook het vorige deel gelezen hebben, anders is het niet te volgen ondanks de verwijzingen hiernaar. De roman komt langzaam op gang. Evenals in 'Zwarte hoek'* zijn er (te) veel verhaallijnen die per se in elkaar moeten passen. Dit deel werd gevolgd door 'Aasvlieg'**. Paperback met vrij kleine druk.

Over Patricia Cornwell

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Siren-Com

Patricia Cornwell, geboren als Patricia Carroll Daniels, (Miami, 9 juni 1956) is een Amerikaanse schrijfster van misdaadverhalen, onder andere met het fictieve personage Kay Scarpetta.

De meeste van haar verhalen bevatten veel informatie over forensische geneeskunde. Dikwijls ligt de oplossing van de misdaad in het forensisch onderzoek van het lichaam van het slachtoffer, hoewel Scarpetta meer veldwerk doet en confrontaties heeft met verdachten dan echte wetsdokters. Cornwell werkte zelf in een misdaadlab in Virginia als technisch schrijver en computeranaliste, maar niet in een medische functie.

In 2002 schreef ze een omstreden boek Portrait of a Killer waarin ze de identiteit van de seriemoordenaar Jack the Ripper meent te achterhalen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia