Boek
Nederlands

Ketnet presenteert De grote ontdekkingsreizen

Peter Chrisp (auteur), Lisa Swerling (illustrator), Ralph Lazar (illustrator)
+1
Ketnet presenteert De grote ontdekkingsreizen
×
Ketnet presenteert De grote ontdekkingsreizen Ketnet presenteert De grote ontdekkingsreizen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Welke avonturen beleefde Marco Polo in Azie͏̈? Ontmoet samen met de Breinbrekers ontdekkingsreizigers uit de oudheid, de middeleeuwen en uit de zestiende eeuw. Met grote kleurentekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ontdekkingsreizen
Extra onderwerp
Ontdekkingsreizen (jeugd)
Titel
Ketnet presenteert De grote ontdekkingsreizen
Auteur
Peter Chrisp
Illustrator
Lisa Swerling Ralph Lazar
Vertaler
Lies Lavrijsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The most brilliant boldly going book of exploration ever by the Brainwaves
Parallelle titel
De grote ontdekkingsreizen
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2016 | Andere uitgaven
61 p. : ill.
ISBN
9789401433198 (hardback)

Besprekingen

Torenhoge verwachtingen scheppen met een boektitel is niet moeilijk. Die verwachtingen inlossen wanneer het boek wordt opengeslagen, is andere koek. De ongelooflijkste ontdekkingsreizen ter wereld en ver daarbuiten slaagt met vlag en wimpel voor die proef. Het boek oogt mooi, en spreekt dadelijk aan. Het staat boordevol kleine en grote, vrolijke tekeningen. De inhoudstafel laat een klassieke, chronologische opbouw vermoeden. Toch is dit meer een vernieuwend kijk- dan een leesboek. Bij elke lectuur kan je immers iets nieuws in de illustraties ontdekken. Elke dubbele bladzijde behandelt één subthema, dat uitgewerkt wordt met heel veel tekeningen, en kleine stukjes tekst. De opeenvolging van die stukjes tekst is erg moeilijk te vinden. Soms moet je in wijzerzin lezen, soms in tegewijzerzin, soms van links naar rechts, en soms van onder naar boven. Dat maakt het moeilijk om het boek als een elementair naslagwerk te gebruiken.
Inhoudelijk gezien komt het daar nochtans absoluut vo…Lees verder
In chronologische volgorde worden in dit vrij grote kleurrijke boek met gedetailleerde en dynamische kleurenillustraties de grote ontdekkingsreizen (Marco Polo, de Vikingen etc.) behandeld. Daarnaast komen onderwerpen aan bod als bergbeklimmen, diepzeeduiken, expedities naar de Noordpool en de ruimtevaart. Over twee pagina's verspreid staan telkens grote ingekleurde pentekeningen van bijvoorbeeld een gestileerde kaart, een schip, een huis of een landschap waarin korte tekstblokjes het verhaal vertellen. Daartussendoor en ook overheen bevolken kleine figuurtjes in gekleurde pakjes de pagina's die dingen bekijken, vasthouden of verschillende activiteiten uitvoeren. Er valt veel te zien, te lezen en aan te wijzen in deze grappige, kleurrijke en stripachtige vormgeving, maar tegelijkertijd is het door de figuurtjes af en toe zo druk dat het geheel een beetje onoverzichtelijk wordt. De teksten in een kleine dunne letter zijn informatief, maar af en toe wat droog opsommend. De uitgave is ee…Lees verder

De ongelooflijkste ontdekkingsreizen ter wereld en ver daarbuiten

In dit boek nemen de ‘breinbrekers’ – kleine rode mannetjes met grote ideeën – je mee op ontdekkingsreis. Op een luchtige, leerzame manier maken ze je wijzer over de veroveringstochten van de Vikings, over de Spaanse conquistadores en de ontdekking van Amerika, over Marco Polo en Hendrik de Zeevaarder, de zoektocht naar de bron van de Nijl, expedities naar de Noordpool, de maanlanding, enzomeer. Je kan het zo gek niet bedenken of de breinbrekers hebben wel een antwoord op je vragen.
Soms is het een beetje moeilijk om je een weg te vinden door de veelheid aan informatie, maar de teksten zijn duidelijk en goed begrijpbaar zonder al te simplistisch te worden. In dit vierde boek van de breinbrekers staan interessante kaarten, een tijdlijn met de belangrijkste ontdekkingsreizen, een verklarende woordenlijst en een index. Stukjes geschiedenis en aardrijkskunde wisselen elkaar af, werelddeel per werelddeel. Kleurrijke, grappige illustraties en oneindig veel weetjes maken dit boek tot e…Lees verder