Madame le Commissaire en de uitgestelde wraak

Pierre Martin (auteur), Ans van der Graaff (vertaler), David Orthel (vertaler)
Bij het onderzoeken van een oude moordzaak ontdekt politiefunctionaris Isabel Bonnet een verband met twee nieuwe moorden.
Titel
Madame le Commissaire en de uitgestelde wraak
Auteur
Pierre Martin
Vertaler
Ans van der Graaff David Orthel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Madame le Commissaire und die späte Rache
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2021
284 p.
ISBN
9789024595013 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Nadat de hooggeplaatste politiefunctionaris Isabelle Bonnet in Parijs een bomaanslag heeft overleefd, woont ze in haar geboortedorp vlakbij de Middellandse Zee. Hier mag ze zich wijden aan rustiger werk, het bekijken van onopgeloste zaken uit het verleden. Maar al snel ontdekt Isabel dat een oude moordzaak mogelijk verbonden is aan twee nieuwe moorden. Net als in het vorige deel, ‘Madame le Commissaire en de verdwenen Engelsman’*, uit deze ‘cosy-crime-reeks’ draait het minder om spanning en meer om sfeer en couleur locale. Het dorpsleven en vooral het Provençaalse eten worden uitgebreid beschreven en personages met milde humor geschetst. Kortom vlot geschreven ontspannings- en vakantielectuur. Goed los te lezen van deel 1.

Op zoek naar de dader met een glaasje menthe à l'eau

In Uitgestelde wraak loopt de spanning goed op en ontwikkelt zich, tussen vrolijkmakende beschrijvingen, een stevig plot.

De uitgever prijst Madame le Commissaire en de uitgestelde wraak van Pierre Martin aan als een 'cosy crime'. Dat klinkt niet helemaal logisch, maar toch. Commissaris Isabelle Bonnet heeft een bomaanslag in Parijs overleefd en trekt zich voor haar herstel terug in haar geboortedorp in de Provence. De rozemarijn geurt overdadig, de croissantjes zijn vers, de zee is felblauw. Isabelle hoeft zich alleen bezig te houden met wat cold cases en te genieten.

Maar dan is er de Mistral, de wind die zorgt dat Isabelle niet kan slapen en haar bed uit wordt gejaagd voor een vroege wandeling langs het strand. Daar vindt ze het lijk van een man, zijn geslacht zit in zijn mond gepropt. Het is een zaak voor de plaatselijke politie, maar als ze in een twintig jaar oude cold case duikt over een man die in het bos aan gort gestoken is met een hooivork, vermoedt ze overeenkomsten. Toen werd gedacht dat het slachtoffer een gestoorde gek was tegengekomen in het bos. Maar nu vallen er meer doden.

Lees verder