Boek
Nederlands

Bens boot

Pieter Koolwijk (auteur), Linde Faas (illustrator)
+1
Bens boot
×
Bens boot Bens boot
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Ben, Giels oudere broer, ligt begraven in de tuin, onder een zeilboot. Want Bens liefste wens was te leren zeilen. De buren, familie Azijn en Oorwurm, doen er alles aan om het graf te verplaatsen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Slim zijn, Familie
Titel
Bens boot
Auteur
Pieter Koolwijk
Illustrator
Linde Faas
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2015
64 p. : ill.
ISBN
9789047701156 (hardback)

Besprekingen

Ben, de oudere broer van Giel, ligt begraven in hun tuin onder een mooie blauw-witte zeilboot. De buren vinden dat maar niets en willen het graf weg hebben. De familie Azijn en de familie Oorwurm proberen hen het leven zuur te maken, maar de papa van Giel weet hen door zijn onvoorspelbare gedrag en spitse opmerkingen steeds af te wimpelen. Ze brengen hem zelfs op fantastische ideeën en hij bedenkt een plan waardoor hij de buren, de politie en zelfs een ambtenaar van de gemeente te slim af is. Giels vader is een vrolijke, ondernemende man en Giel is zijn bondgenoot. Hij wil hoe dan ook zijn familie samen houden. Het verdriet om de dood van zijn zoon wordt gekanaliseerd naar activiteiten waaraan het gezin plezier beleeft en waarmee ze Bens nagedachtenis eren. Dit boek is verrassend en grappig, maar tegelijk ook gevoelig en ontroerend. De illustraties in waterverf, inkt en potlood zijn even gek, speels en licht karikaturaal als de personages in de tekst. Een origineel verhaal waarin fant…Lees verder

Bens boot

Giels ouders hebben nogal een eigenaardige manier om het verlies van hun zoon Ben te verwerken. In de vorm van een houten zeilboot staat het graf van Ben in hun tuin. Zo hebben ze Ben steeds dicht bij zich. Het duurt echter niet lang of de onverdraagzame buren, de familie Azijn en de familie Oorwurm, beginnen te klagen. Het gevolg is dat Giels vader nog een uitkijktoren - een kraaiennest - bouwt en een schutting optrekt. Een ambtenaar van de gemeente dreigt hen het huis uit te zetten als het graf niet wordt verplaatst. Toch laten Giels ouders zich niet doen. Giels vader heeft duidelijk een plan. Een plan waarin hij gelooft en waarmee hij zal doorgaan, ongeacht wat er gebeurt. Hij zal ervoor zorgen dat hij en zijn gezin Ben nooit zullen vergeten en voor altijd bij zich zullen hebben.

Dit is een aangenaam humoristisch verhaal over mensen die lak hebben aan regeltjes en niet in het gareel willen lopen. Het onrealistische, wensvervullende einde stoort geenszins. Het verhaal …Lees verder

Over Pieter Koolwijk

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Evelien Drenthen

Pieter Koolwijk (Gouda, 18 december 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Zijn verhalen vallen onder de categorie fantasy, maar spelen zich over het algemeen af in de dagelijkse wereld. In ieder verhaal zit altijd een dieper liggend thema verwerkt.

Eerder werd hij in 2009 onderscheiden met de Unleash Award en in 2018 met de Cultuurprijs van de Gemeente Emmen. Zijn boek Bens Boot werd in 2016 bekroond met een Vlag en Wimpel. Zijn eerste Zilveren Griffel won Koolwijk in 2021 met Gozert, zijn zesde boek. Later ontving hij hiervoor ook de Gouden Griffel. In januari 2022 werd Koolwijk benoemd tot ereburger van Emmen.

Bibliografie

  • 2012 - Vlo en Stiekel (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2013 - Vliegen zwammen (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2015 - Bens boot (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2016 - Baas v…Lees verder op Wikipedia