Boek
Nederlands

Luna

Pieter Koolwijk (auteur), Linde Faas (illustrator)
+1
Luna
×
Luna Luna
In de reeks:
Gozert; 2
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Luna (ik-persoon) hoort stemmen en zit daarom in een tehuis, in Huize Hoopvol. In het weekend gaat ze vaak logeren bij Ties, die ook stemmen hoort. Dan neemt Luna's moeder haar mee naar een verlaten vakantiepark. Kan Luna daar zichzelf zijn? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Luna
Auteur
Pieter Koolwijk
Illustrator
Linde Faas
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, © 2021
246 p. : ill.
ISBN
9789047712503 (hardback)

Besprekingen

In dit min of meer zelfstandig te lezen vervolg op ‘Gozert’* (2020) staat Luna (ik -persoon) centraal. Luna hoort stemmen en ze was de enige die Gozert, de onzichtbare vriend van Ties kon horen. Ze zit nog steeds in het opvanghuis, maar logeert elk weekend bij Ties thuis. Totdat haar moeder beslist dat ze zelf voor haar dochter gaat zorgen. Ze neemt Luna mee naar het vrijwel verlaten vakantiepark van haar man. Gelukkig gaat Gozert stiekem mee. En Luna raakt bevriend met Roberto en Adriana en hun moeder. Zij vinden het helemaal niet gek dat Luna stemmen hoort en accepteren haar, anders dan haar vader, zoals ze is. Dit tweede boek mist de verrassing en dynamiek van de voorganger. Waar Gozert bij Ties in zijn element was, verandert hij in dit boek haast in een lastige kleuter. De personages zijn nogal zwart-wit geschilderd: voor of tegen Luna, alleen haar moeder krijgt meer reliëf. Mooi vormgegeven, er is soms variatie in lettertypes en hoofdstuktitels en de stemmen in het hoofd van Goze…Lees verder

Luna

Luna heeft nogal een turbulent leventje op dit moment. Soms verblijft ze in Huize Hoopvol. Een tehuis waar Luna verplicht wordt naartoe gestuurd door haar ouders omdat ze stemmen hoort. Voor Luna is dit een onmogelijke plaats, zij noemt het Huize Hopeloos. Gelukkig mag ze af en toe bij Cindy logeren. Dat is de moeder van Ties. Ties heeft Luna leren kennen in Huize Hoopvol/Hopeloos. Cindy aanvaardt Luna zoals ze is, iets wat ze niet over haar eigen moeder en vader kan zeggen. En dan neemt Luna’s moeder een beslissing. Ze probeert de vertroebelde band met haar dochter te verbeteren en neemt haar mee naar het vakantiepark waar Luna’s vader eigenaar van is. Door samen wat tijd door te brengen hoopt haar moeder Luna beter te gaan begrijpen, maar ook dat loopt niet van een leien dakje. En dan leert Luna een heel bijzondere familie kennen die ook logeren in het vakantiepark.Het boek start waar het vorige boek, Gozert, is geëindigd. Gozert is de stem die Luna hoort. Dat …Lees verder

Over Pieter Koolwijk

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Evelien Drenthen

Pieter Koolwijk (Gouda, 18 december 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Zijn verhalen vallen onder de categorie fantasy, maar spelen zich over het algemeen af in de dagelijkse wereld. In ieder verhaal zit altijd een dieper liggend thema verwerkt.

Eerder werd hij in 2009 onderscheiden met de Unleash Award en in 2018 met de Cultuurprijs van de Gemeente Emmen. Zijn boek Bens Boot werd in 2016 bekroond met een Vlag en Wimpel. Zijn eerste Zilveren Griffel won Koolwijk in 2021 met Gozert, zijn zesde boek. Later ontving hij hiervoor ook de Gouden Griffel. In januari 2022 werd Koolwijk benoemd tot ereburger van Emmen.

Bibliografie

  • 2012 - Vlo en Stiekel (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2013 - Vliegen zwammen (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2015 - Bens boot (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2016 - Baas v…Lees verder op Wikipedia