Boek
Nederlands

Het slimme paaseierenplan

Pirkko Vainio (auteur), Joukje Akveld (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Het slimme paaseierenplan
Auteur
Pirkko Vainio
Vertaler
Joukje Akveld
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Nico rettet die Ostereier
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789051161267 (hardback)

Besprekingen

Oma verstopt met Pasen prachtig beschilderde eieren in de tuin. Als de eekhoorn Sjimmie ziet hoe kauwtje Max de eieren meeneemt naar zijn nest, vertelt Sjimmie aan Max dat de eieren voor de kleinkinderen van oma zijn. Max moet voor zijn eigen eieren zorgen. Sjimmie zal hem daarbij een beetje helpen. Maar eerst moeten de gekleurde eieren weer verstopt worden. Groot, stevig gebonden prentenboek met veel paginagrote pastelkleurige tekeningen van een tuin in uitbundige lentetooi. Sommige prenten zijn vaag en waterig, andere zijn pittiger uitgewerkt. Het kleine verhaaltje is ondanks het wat brave verloop voor jonge lezers aantrekkelijk door de grote, vrolijk gekleurde eieren waar het verhaal om draait. Op elke bladzijde glimmen ze de kijker op een andere plaats herkenbaar tegemoet. Het verhaal bij de prenten is bescheiden en zeer goed voorleesbaar. Hoewel oma en kleinkinderen zeker meedoen in het verhaal, zijn eekhoorn en kauw (naast de eieren) prominenter aanwezig. Vanaf ca. 4 jaar.

Het slimme paaseierenplan

Sjimmie, de eekhoorn, zit te genieten in het zonnetje. Hoera, het is bijna Pasen. Dat weet hij omdat oma elk jaar mooi beschilderde eitjes in de tuin verstopt. Haar kleinkinderen moeten die dan gaan zoeken. Wanneer oma alle eitjes heeft verstopt en weer binnen is, gaat Sjimmie de eitjes eens van dichterbij bekijken. Ze zijn gewoon prachtig. Opeens ziet hij dat Kauwtje Max ook belangstelling heeft voor de mooie eitjes. Sjimmie ziet hoe Max ze één voor één steelt en ermee naar zijn nest vliegt. Max vertelt hem dat alle vogels in de lente eitjes in hun nest hebben liggen maar zijn nest blijft steeds leeg. Sjimmie wil dat Max alle eitjes terug legt. Hij zal een vriendinnetje zoeken voor Max zodat ze samen een gezinnetje kunnen stichten en ook eitjes kunnen uitbroeden.
Een heel klassiek verhaal waarvan je de clou al van ver ziet aankomen. Dat gemis aan originaliteit komt ook terug in de illustraties, die bovendien erg ouderwets ogen.
Voorlees prentenboek met fijne illustraties …Lees verder