Boek
Nederlands

Zo was Auschwitz : getuigenissen 1945-1986

Ook verschenen als Deel 1 van dit boek is Auschwitz-rapportage

Primo Levi (auteur), Yond Boeke (vertaler), Patty Krone (vertaler)
+1
Zo was Auschwitz : getuigenissen 1945-1986
×
Zo was Auschwitz : getuigenissen 1945-1986 Zo was Auschwitz : getuigenissen 1945-1986

Zo was Auschwitz : getuigenissen 1945-1986

Ook verschenen als Deel 1 van dit boek is Auschwitz-rapportage

Merendeels niet eerder uitgegeven teksten over de Holocaust van de Italiaanse Auschwitz-overlevende Primo Levi.
Titel
Zo was Auschwitz : getuigenissen 1945-1986
Ook verschenen als
Deel 1 van dit boek is Auschwitz-rapportage
Auteur
Primo Levi 1919-1987
Vertaler
Yond Boeke Patty Krone
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Cosi fu Auschwitz
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2016
317 p. : ill.
ISBN
9789029091060 (paperback)

Besprekingen

Primo Levi schreef meer dan het indrukwekkende 'Is dit een mens'. De Italiaan, overlevende van Auschwitz, publiceerde na de Tweede Wereldoorlog veelvuldig over de gruwelijkheden die hij in Polen had meegemaakt. In 'Zo was Auschwitz' zijn teksten van Levi bijeengebracht die voor het merendeel niet eerder zijn uitgegeven. Het zijn onder andere artikelen en essays die hij schreef voor kranten en tijdschriften, lezingen, en getuigenverklaringen voor processen tegen nazimisdadigers. Daarnaast zijn enkele teksten opgenomen van Levi's goede vriend Leonardo De Benedetti, net als Levi concentratiekampoverlevende. Het eerder gepubliceerde verslag van Levi en De Benedetti 'Auschwitz-rapportage', dat de twee in 1945 opstelden, maakt ook onderdeel uit van de bundel. Het boek bevat kopieën van documentatiemateriaal en een uitgebreid geannoteerd commentaar met bibliografische notities van de bezorgers.

Over Primo Levi

Primo Levi (Turijn, 31 juli 1919 – aldaar, 11 april 1987) was een Joods-Italiaans schrijver van korte verhalen, romans, essays en gedichten. Hij was ook scheikundige en een van de overlevenden van Auschwitz.

Leven

Levi was afkomstig uit een Joods middenklassengezin. Van een baby die vaak ziek was, groeide hij uit tot een levendige en pientere kleuter. Zijn ouders kregen twee jaar na zijn geboorte nog een tweede kind, Anna Maria, met wie hij zijn leven lang een warme band zou hebben. In zijn eerste schooljaren was Primo een geliefd kind. Dit veranderde naarmate hij ouder werd. Zijn kleine postuur, intelligentie en hekel aan sport waren enkele oorzaken waardoor Primo gepest werd. Bovendien keken klasgenoten op hem neer, omdat de familie Levi van Joodse afkomst was. Hoewel het gezin volledig geassimileerd was en de joodse wetten niet werden nageleefd – slechts de joodse feesten werden gevierd, niet uit re…Lees verder op Wikipedia