Boek
Nederlands

We gaan op avontuur!

Rachel Elliot (auteur), Valeria Docampo (illustrator), Siska Goeminne (vertaler)
Een meisje laat haar fantasie de vrije loop tijdens een gure winterdag. Samen met haar speelgoed verkent ze een poollandschap, de zee, de woestijn en het oerwoud. Daarbij komen ze steeds in hachelijke situaties terecht.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
We gaan op avontuur!
Auteur
Rachel Elliot
Illustrator
Valeria Docampo
Vertaler
Siska Goeminne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The adventurers
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
[24] p. : ill.
ISBN
9789058387844 (hardback)

Besprekingen

Het uitroepteken in de titel glimt oranje op de kaft, alsof het wil zeggen: dit is niet zomaar een avontuur. En inderdaad: binnenin beleven Meisje en haar vrienden Strepenkat, Fantje, Poppemie, Piraat en Hobbelpaard het ene wilde avontuur na het andere. In het land van sneeuw en ijs ontsnappen ze aan de Verschrikkelijke Sneeuwman, op zee ontkomen ze op het nippertje aan een zeemonster, in de woestijn zijn ze de boze tovenaar te vlug af en in het oerwoud komen ze terecht in een woeste waterval.
Telkens is het Meisje die voor de redding zorgt: zij hakt het ijs in stukken, roept de vogels te hulp, wrijft over de toverlamp en leidt het gezelschap veilig door de waterval. Dankzij haar komen ze veilig weer thuis, waar ze zich dicht bij elkaar nestelen en in slaap vallen.
Het verhaal op zich is weinig bijzonder, het is meer een opeenstapeling van losse fragmenten dan een stevige constructie. De spanningsopbouw is stereotiep. Ook stilistisch heeft de tekst weinig te bieden. Het ge…Lees verder
Meisje schommelt op Hobbelpaard en fantaseert over hoe ze met haar speelgoed op avontuur kan gaan. Met Strepenkat, Poppemie, Fantje en Piraat ontsnapt ze aan de Verschrikkelijke Sneeuwman, een zeemonster en een boze tovenaar. Groot vierkant prentenboek met sfeervolle, dynamische, geheel gekleurde kijkplaten over dubbele pagina's. Door het sterke gebruik van perspectief, clair-obscur-effecten en afsnijdingen in de geschilderde illustraties wordt de kijker intens betrokken bij de spannende, wervelende gebeurtenissen. Sommige details bemoeilijken de herkenbaarheid. Een misser in deze fraaie uitgave is de foutieve weergave van het houten been en/of de ooglap van de piraat; soms zijn ze spiegelbeeldig weergegeven. De lichaamstaal van de hoofdfiguren is duidelijk en verhoogt de identificatiemogelijkheden. De tekst is compact en bestaat uit enkele korte zinnen; er is gewerkt met de verleden tijdsvorm en dialogen. Verzorgde uitgave met een nostalgisch ogend omslag en een eenvoudige landkaart …Lees verder

We gaan op avontuur

Een meisje besluit met haar speelgoed op avontuur te gaan. Alle poppen en knuffels gaan mee in de fantasie. Fantje (de olifant) zorgt voor transport. Ze trekken over hoge bergen, door schitterende ravijnen, over ijzige rivieren en ze bouwen een iglo. Strepenkat is bang van de Verschrikkelijke Sneeuwman, maar Meisje weet raad. Ze gaat het ijs in stukken hakken zodat ze via een ondergrondse rivier kunnen ontkomen. Piraat stelt voor om de zeeën te bevaren en hobbelpaard speelt voor kompas. Maar dan valt een zeemonster het schip aan. Weer weet meisje raad: ze roept de vogels, die het schip zullen wegdragen. Dan gaan ze naar de snikhete woestijn waar ze op een boze tovenaar stuiten. Meisje wrijft echter over een toverlamp en ze wenst hen naar de andere kant van de wereld. Daar trekken ze door het oerwoud en varen een schuimende rivier af. Ze stoten op een waterval en vallen en rollen lachend ... over de vloer van de woonkamer, waar ze één voor één in slaap vallen.
Dit boek speelt kna…Lees verder