Boek
Nederlands

Het kleine theater van Rébecca

+1
Het kleine theater van Rébecca
×
Het kleine theater van Rébecca Het kleine theater van Rébecca

Het kleine theater van Rébecca

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Rébecca Dautremer verzamelde haar bekende prentenboekpersonages in één boek: Elvis, Klein Duimpje en zijn broertjes, Alice en de Wonderlandfiguren… Via honderden uitsnijdingen voert ze de lezer in 3D door haar sprookjeswereld.
Titel
Het kleine theater van Rébecca
Auteur
Rébecca Dautremer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le petit théâtre de Rébecca
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2012
[184] p. : ill.
ISBN
9789063066352 (hardback)

Besprekingen

Het kleine theater van Rébecca leest als een overzichtscatalogus van het werk van Rébecca Dautremer – gaande van La chèvre aux loups met Maurice Genevoix tot Het geheime dagboek van Klein Duimpje met Philippe Lechermeier. De illustratrice kiest met dit boek resoluut voor de vorm, en het resultaat is zonder meer kunst. Negentig bladzijden lang krijg je het ene complex uitgesneden tafereel na het andere, waarbij de scène steeds uitgebreider (of minder uitgebreid, afhankelijk van je leesrichting) wordt en telkens andere figuren uit haar oeuvre naar voren treden. Zo herkennen we onder meer Duimpje, Alice, Elvis, Salomé, maar ook de barracuda uit Nicaragua en Meester Makkeman. Spijtig is dat niet elk personage bekend is in het Nederlandse taalgebied, want slechts ongeveer de helft van Dautremers werk is in het Nederlands vertaald. Anderzijds stelt diezelfde lezer zich daarbij minder de vraag: waar blijven Babayaga, Cyrano en alle andere?
Het klein…Lees verder
Allerlei personages uit sprookjes en fantasieverhalen zijn samengevoegd in een kijkboek zonder tekst in de vorm van een theater. Iedere voorstelling is per bladzijde eenzijdig afgedrukt en zeer gedetailleerd uitgesneden; door de openingen is een eindeloos doorzicht gecreëerd. Bij het omslaan van de pagina’s wordt de eerst ingewikkelde totaalvoorstelling afgepeld tot er één illustratie overblijft; het boek is ook van achter naar voren te gebruiken. De illustratietechniek lijkt door de miniatuurkunst, de tekentechniek en het kleurgebruik op die van de 15e-eeuwse schilder Jan van Eyck. De sfeervolle en dromerige illustraties zijn afkomstig uit andere uitgaven van de illustratrice, waarnaar via een literatuuropgave wordt verwezen. De tekeningen staan achter in het boek genummerd in volgorde van verschijnen. Dit driedimensionale oblong prentenboek is los van de kennis van Dautremers andere werk te bekijken. Deze bijzondere uitgave biedt kinderen zowel als volwassenen de mogelijkheid een ei…Lees verder

Het kleine theater van Rébecca

Rébecca Dautremer heeft al de sprookjespersonages uit haar boeken verzameld in haar theater waar je ze kan bekijken van pagina 1 tot pagina 90. Dank zij de minutieuze uitsnijdingen werd het een boek in 3D. Dautremers vorige boeken hadden een groot formaat maar haar theaterboek is vierkant en kleiner. Elke pagina is een uitgeknipt tafereeltje, een echt schatkistje met de fijnste details. Het perspectief is zo juist in het minuscule uitknipwerk dat de illustraties magisch en fragiel overkomen. Dautremers personages, wiens ogen dwars door je heen kijken, voeren een meesterlijk spel op tussen donker en licht. Er staat geen tekst bij. Je oog wordt gestreeld door de perfecte illustraties en bij elk nieuw personage droom je verder je eigen verhaal. Dit magische kunstwerkje zal je vaak ter hand nemen om zeer voorzichtig te doorbladeren en opnieuw te genieten van deze verbluffende creatie .